Най-добрата защита при мълниеносна буря са автомобилите, тъй като щом

...
Най-добрата защита при мълниеносна буря са автомобилите, тъй като щом
Коментари Харесай

От НИМХ съветват какво да правим, когато гърми и трещи

Най-добрата отбрана при мълниеносна стихия са колите, защото щом автомобилът е затворен, той съставлява Фарадеев кафез. Това поучава доцент Боряна Ценова от Националния институт по метеорология и хидрология, написа "Марица ".

Експертът съобщи, че не би трябвало да се седи в непосредствена непосредственост до дървета, а би трябвало да сме на най-малко пет метра от тях, клекнали и със събрани крайници. Не е целесъобразно да се събират доста хора на едно място, следователно би трябвало групата постепенно да се разрежда.

“Трудно е да падне гръм от ясно небе. Винаги има облак, който може да се намира на огромно разстояние от мястото, където ще удари мълнията. В редки случаи може да става въпрос за разстояние от над 15 км. Трябва да се има поради, че основата на облаците най-често са на 4-5 километра от земята “, разясни доцент Ценова.

Тя добави, че при триене на дребни ледчета в облака се образува разлика в напрежението - гръмотевица, и акцентира, че всяка година по това време има сходна гръмотевична активност над страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР