Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за пета поредна година е

...
Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за пета поредна година е
Коментари Харесай

Ивет Лалова: Изследвайте се за диабет всяка година

Най-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова за пета поредна година е дипломат на просветителната акцията „ Открито за диабета “.



Целта на самодейността е предварителна защита на диабет вид 2, ранна диагностика и верен надзор над болестта. Кампанията се провежда за осма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души. Това демонстрира, че всеки 11-ти човек по света има диабет и всяко семейство е наранено от заболяването.

Ивет се включи в акцията в навечерието на Световния ден за битка с диабета, който се отбелязва на 14 ноември, като мери кръвната си захар пред медии, с цел да насърчи хората да се изследват годишно.

Инициативата „ Открито за диабета “ обезпечава безплатните профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 19 обитаеми места в цялата страна (пълният лист може да бъде открит на Sanofi.bg).



„ Над 430 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни в никакъв случай не са си правили проучване за диабет, макар рекомендацията сходен обзор да се прави всяка година. Вярвам, че доста хора ще последват образеца ми, тъй като ранната диагностика на диабета и контролът над болестта защищават от затрудненията. “, разяснява Ивет Лалова.

„ Постигането на добър надзор над диабета разрешава на пациентите да водят пълностоен метод на живот. Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не реализира целесъобразните равнища на кръвна захар. Затова хората с диабет наложително би трябвало да изследват най-малко един път годишно гликирания си хемоглобин. Доверете се на ендокринолога, тъй като той най-добре може да реши кое е най-правилното лечебно решение. Навременната смяна в лекуването е основна за реализиране на положителния гликемичен надзор и да се избегнат затрудненията, които могат да са съществено инвалидизиращи. На избран стадий от болестта, инсулиновата терапия става най-ефективния метод да се понижи кръвната захар и да се управлява диабета. Необходимо е инсулинът да се ползва вярно и съгласно задачите и напътствията, сложени от лекуващия доктор. “ добави доцент Малина Петкова, ендокринолог в Университетска болница „ Лозенец “.



При погрешно лекуване на диабета близо 1/3 от пациентите имат затруднения, свързани със зрението по данни на IDF.1

Липсата на надзор над заболяването усилва риска от развиване на сърдечносъдови проблеми, а вероятността за появяването на бъбречна непълнота е 10 пъти по-висока при пациентите с диабет.

Сред другите съществени затруднения при недостигането на целесъобразните равнища на кръвната захар е загубата на низък крак, което се случва някъде по света на всеки 30 секунди.

Първи признаци на диабета

Ранното диагностициране лимитира тежките затруднения при болните, по тази причина е доста значимо да се познават първите признаци на диабета.

Най-често срещаните признаци са: постоянно уриниране, мощна жадност и възприятие на апетит. Освен общите признаци се следят и характерни за всеки от двата вида диабет.

При захарен диабет вид 2 огромна част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с струпване на мазнини, най-вече в региона на корема.

Симптоми за болестта могат да бъдат непрекъснатата отмалялост, мъчно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет вид 1 стартира внезапно и трагично. При него множеството пациенти са с поднормено или обикновено телесно тегло.

Ранните признаци при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната отмалялост, нарушаване на зрението и кожни и генитални инфекции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР