Най-дебелият и стар океански лед в Арктика се пропука за

...
Най-дебелият и стар океански лед в Арктика се пропука за
Коментари Харесай

Учените в паника от ужасяващия инцидент, който се случи за първи път в историята!

Най-дебелият и остарял океански лед в Арктика се пропука за пръв път. Учените разказват феноменът като отблъскващ, както и като голяма алена лампа за резултата на климатичните промени върху земното кълбо.


Ледът, който не се е пукал в никакъв случай до момента, към този момент се е отворил два пъти от началото на годината поради топлите ветрове и световното стопляне край северната част на Гренландия.

A small animation from @DTUSpace
showing our combined #Sentinel1 and #AMSR2 images and our @CMEMS_EU #Sentinel1 1-day ice drift vectors. All from https://t.co/KMsYanQEs4 pic.twitter.com/6ctc0JzgpQ
— Leif Toudal (@elmltp) 13 август 2018 година Водите в Северния ледовид океан, към северната част на острова са толкоз замръзнали, че съгласно изчисленията на учените, това ще бъде последния лед, останал на земята. Последните събития, обаче, демонстрират тъкмо противоположното, а изводите, до които може да се стигне стават все по-плашещи.



Паниката и ужасът от гигантския айсберг, движещ се към село в Гренландия, се оказаха исторически! Вижда се чак от Космоса! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО

Според учените прогнозите, че последният лед на земята ще остане до Гренландия, се оказват неверни. Към момента откривателите считат, че в действителност той ще бъде много по на запад.

Паника и смут: Огромен айсберг се движи към село в Гренландия, тече евакуация! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО



За първи път в историята: Айсберг с тегло 1 трилион тона се отдели от Антарктида, стартира ли световната екокатастрофа?! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да доближи и до 20 метра. Тази зима, обаче, нещата стоят друго. Ледът е изложен на доста вятър, който го избутва от крайбрежията на Гренландия във вътрешността във водата. Той е елементарно преносим поради по-топлия въздух, чиято температура се покачва от ден на ден през последните 15 години. Ледът изтънява последователно, а това е сигнал за трагичната промяна на арктическия климат.

Учените от метеорологическия институт в Норвегия го разказват като в действителност плашещо. Според тях частите лед могат да бъдат отнесени към по-топли южни води.

" Не можем да кажем какъв брой дълго тези открити води ще останат по този начин. Дори ледът да се затвори през идните дни, вредата към този момент ще е нанесена – дебелият остарял лед е към този момент откъснат от брега и ще се стопи доста по-лесно ", сигнализират метеоролози пред " Гардиън ".

Източник: dnes.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР