Най-дългоочакваната среща на година - между президентите на Америка и

...
Най-дългоочакваната среща на година - между президентите на Америка и
Коментари Харесай

ТЕМА НА СТАНДАРТ: 3 часа решават съдбата на света

Най-дългоочакваната среща на година - сред президентите на Америка и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, стартира през днешния ден в 13 ч. в президентския замък в Хелзинки. Следващите три часа ще дадат отговор на въпроса дали деградацията в двустранните връзки ще продължи, даже с по-голяма мощ от последните месеци или светът ще бъде очевидец на нов международен ред, начертан и признат от двамата държавни мъже с най-голяма власт на планетата.

Готови сме да гледаме безусловно всички тематики от двустранната и интернационалната стратегия. С приоритет ще са положението и вероятността на двустранните връзки, съобщи президентският консултант на Путин Юрий Ушаков. Така той оптимално разтвори ветрилото от тематики, които ще са на масата на договарянията. Двустранните връзки Америка - Русия, в чиито измерения влизат както чисто комерсиалните, по този начин и геополитическите ползи, от дълго време не са били толкоз турболентни. Съмненията за присъединяване на Кремъл в акцията на Тръмп, нажежи до последно пристрастеностите от двете страни на планетата в последната година. Три дни преди срещата пристигна и кулминационната точка от Вашингтон. 12 съветски шпиони са упрекнати за пробив на компютърните мрежи на демократите и на техния кандидат-президент Хилари Клинтън в последната предизборна акция, гръмна Ройтерс. Обвиненията бяха повдигнати от спецпрокурора Мълдър и до момента това е най-сериозното обвиняване по отношение на Русия за интервенция в американските избори. Заговори се, че отговорът на Путин ще бъде даден по безапелационен метод на днешната среща. Руският президент сигурно ще повдигне и въпроса за американските наказания по отношение на Москва, още повече че Тръмп към този момент няколко пъти се усъмни в тяхната резултатност. Пробив в това отношение обаче надали ще има, още повече че тяхното деяние към този момент беше удължено единствено преди няколко седмици.

Ядрената стратегия на света, и особено на Иран, се чака да бъде съществена тематика на полемиките. Въпросът върви паралелно с ситуацията в Сирия. Очаква се решение по въпроса за ракетите със междинен обхват на деяние и противоракетната защита. В тази връзка занапред е ясно, че спорът в Сирия ще заеме съществена част от тематиката Близък изток. След 7 години война там, където в този момент се водят боеве със затихващи функционалности, Америка си сложи нова стратегическа цел, а точно - понижаване на въздействието на Иран в следвоенна Сирия. Позиция, която Израел горещо поддържа. По този въпрос към този момент има сходни позиции, защото Путин стартира концепцията проиранските военно- профилирани отряди в Сирия да се изтеглят от граничните зони с Израел и на тяхно място да се настанят войските на режима на Дамаск. Срещата на израелския министър председател Нетаняху с Путин дни преди диалозите в Хелзинки също демонстрира, че двамата президенти са близо в позициите си.

Какъв обаче ще бъде финалът на диалога и дали ще има единствено официално изказване за ограничение на ролята на Иран в Сирия или ще се подпише по-мащабно нуклеарно съглашение, е доста мъчно да се гадае.
Взаимоотношенията на двамата огромни през призмата на Европа и НАТО, са най-обсъжданата тематика през последните дни. Особено след срещата на НАТО в Брюксел, където Тръмп настоя за увеличение средствата на обособените страни в началото до 2, а след това и до 4 % от националните им бюджети. Вместо разликите да понижат, краят на срещата потвърди, че Америка и Европа резервират своите позиции, които стават все по-отдалечени. Същото важи и за връзките Америка - Европейски Съюз. Председателят на европейският съюз Доналд Туск единствено преди ден обтегна в допълнение връзките с изявлението си, че адашът му от Америка не поддържа задоволително съдружниците си и несъмнено не е почитател на НАТО и Европейски Съюз, а си приказва по-лесно с водачи като северно-корейския и съветския президент. Това пък предизвика Тръмп да произнесе фразата: " За мен Путин не е зложелател, а съперник ", и да отприщи в допълнение лавината от русофобски изявления. Най-цветистото от тях беше на държавния секретар на Полша, който изрече терзания, че с големия си сексапил Путин може да омае американския си сътрудник, който полякът ласкаво назова: " Нашият президент ".

На фона на разделянето на света и взаимните упреци и обиди, прогнозата на Тръмп - всичко ще бъде прелестно на срещата, звучи много нереално. Но пък без подозрение втората му имитация - подготвен съм за тази среща, тъй като се сготвям за нея цялостен живот, демонстрира, че през днешния ден може да сме очевидци на началото на нов международен ред, който да внесе най-малко малко утешение на планетата.

Вестник им подсети
" Духът на Хелзинки "

Най-големият финландски вестник " Хелзинкски саномат " написа отворено писмо до президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп часове преди началото на днешната им среща на върха. Писмото е на три езика фински, съветски и британски.

Предстоящата среща на високо ниво - се споделя в писмото, подухва на жителите на Финландия мемоари за сходни срещи и в минали години. Често дните преди началото им са прекосявали в атмосфера на напрежение, само че след това водачите са се разделяли с усмивка на лицата. Този феномен дори има свое име - " Духът на Хелзинки ".
Вестникът акцентира, че поради бързо изменящата се обстановка напоследък както в Русия, по този начин и в Америка, е извънредно комплицирано да се предвижда изходът от срещата. Но изданието изрази вяра, че водачите на двете супер сили няма да позволяват " европейски въпроси без присъединяване на самите европейци ".

За стоте години самостоятелност на Финландия ние, финландците, сме осъзнали, че демокрацията, правовата страна и свободата са най-важни за развиването на гражданското общество. От непрекъснатата деградация на връзките Америка - Русия не печели никой, по тази причина срещата на върха е изключително значимо събитие, без значение от всички сложности, акцентира още " Хелзинкски саномат ".

Хотелите подвигнаха
3 пъти цените

Хотелите в Хелзинки подвигнаха трикратно цените в дните към срещата на върха Путин - Тръмп. Въпреки това празни места в столицата на Финландия съвсем няма. Там към този момент дойдоха над 400 представители на двете държавни делегации. Събитието се отразява от над 1400 публицисти от 61 страни.

За спокойствието и реда в столицата се грижат близо 2000 служители на реда и сътрудници на секрети служби. Все отново това ще бъде първото посещаване на американския президент Доналд Тръмп във финландската столица, отбелязва локалната преса.

Във всеки морски залив към Хелзинки дежурят катери на бреговата защита. Над града непрекъснато прелитат полицейски хеликоптери. Полицаи в цялостно снаряжение патрулират с коли, а служители на реда по къси панталони - с бели колела.

Матрьошки и бира
посрещат гостите

Руският знак - матрьошките, този път с лика на Путин и Тръмп, са сувенирите, поставени на най-видно място във всеки магазин в Хелзинки в навечерието на срещата сред президентите на Русия и Съединени американски щати. Ликовете на двамата държавни мъже са на фона на националните им знамена. Безспорната атракция преди срещата обаче е специфичната бира, която локалната пивоварна пусна. Тя е с любопитен етикет: " Хайде да уредим нещата като възрастни хора ". Доколко е реален надписът, следва да разберем през днешния ден, само че е реалност че специфичната партида към този момент се изчерпа и се чака фабриката да пусне нови количества.

Путин идва на подводница

Руският президент Владимир Путин ще дойде през днешния ден в Хелзинки на „ гигантска подводница ", написа финландското издание Ilta sanomat. Това щяло да стане в хода на започнатите от руснаците в Балтийско море морски учения с присъединяване на голям брой кораби от друг клас. Корабите още в сряда вечерта минали в пролива Скагерак южно от Норвегия. Маршрутът продължава през Дания, след това източно от шведския остров Готланд на път за Финския залив.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР