Най-дългоочакваната битка в ММА през 2020 година е с участието

...
Най-дългоочакваната битка в ММА през 2020 година е с участието
Коментари Харесай

Превю за UFC 254: Може ли наистина Гейджи да спре полета на Хабиб?

Най-дългоочакваната борба в ММА през 2020 година е с присъединяване на суперзвездата и първенец в лека категория Хабиб Нурмагомедов, който се изправя против краткотрайния първенец Джъстин Гейджи в главното събитие на галавечерта UFC 254. MAX Sport стартира излъчването си от 21 часа, а Орела и The Highlight ще влязат в осмоъгълника някъде малко преди среднощ.


Хабиб е с внушителната статистика от 28 победи в 28 мача, като е изгубил единствено един-единствен рунд от Конър Макгрегър в кариерата си! Световният първенец по самбо е един от най-доминиращите бойци в UFC, като завоюва купата против Ал Якуинта, а след това я отбрани сполучливо против Конър Макгрегър и Дъстин Порие.

Джъстин Гейджи има невероятния късмет да стане крал на всепризнатата за най-конкурентна категория в UFC - леката - тъй като предлага на феновете нокаут след нокаут. Той към този момент си заслужи репутацията на най-бруталния войник в дивизията, защото изненадващо унищожи предходния кандидат за купата Тони Фъргюсън.
Преди всеки дуел на Хабиб експертите и медиите засипват с похвали неговия противник и показват възможни недостатъци в предходните представяния на Орела от Дагестан. Гейджи внезапно се трансформира в най-тежкото тестване, което Хабиб е срещал в осмоъгълника, въпреки самото му наличие в него против първенеца да се случи изцяло ненадейно за всички - посредством съвсем сензационното, само че изрично превъзходство над Тони Фъргюсън.

Всъщност кои са паметните победи на Хабиб досега? Над Рафаел дос Аньос, Майкъл Джонсън, Едсон Барбоса, Ал Якуинта, Конър Макгрегър и Дъстин Порие.

Всеки един от тях е бил показват (с цялостно право) за най-най-най-сериозен съперник на Орела, а той доминираше над тях във всеки рунд (с изключение на третия против Конър, който публично е единственият изгубен от Хабиб в кариерата му).

Кои са паметните победи на Гейджи до момента? Над Майкъл Джонсън, Едсон Барбоса, Доналд Серони - Каубоя и Тони Фъргюсън. Впечатляващо, в действителност, само че в действителност по подигравка на ориста само COVID-19 е повода Гейджи да получи късмет за купата в лека категория. Хабиб не можеше да пътува поради ковид и от UFC бързо проведоха дуел за краткотрайния шампионски пояс сред кандидат номер 1 Тони Фъргюсън (чийто мач с Нурмагомедов се провали за пети път) и идващият най-подходящ от бойците. Реално Гейджи беше заплатен от Дейна Уайт, задето поддържаше форма и беше построил задоволително положително добро име (и фенска база), с цел да взе участие. Гейджи попиля Фъргюсън и приключи най-дългата победа серия в организацията по метод, който не бяхме виждали и не смятахме, че е допустимо да забележим.

Затова в този момент мнозина му предсказват популярен триумф над другия хегемон при 70-килограмовите. Само че против Хабиб постоянно е по-различно в осмоъгълника.

Какво демонстрира статистиката? Тъй като Гейджи унищожи Фъргюсън, Хабиб е към този момент с най-дългата победна серия в UFC - 12. Орела е осъществил и 57 тейкдауна (втори по този индикатор в историята на категорията) и е направлявал противниците си в 56.3% от времето на борбите (също втори), единствено че пък Гейджи е бил на земята по тил или под съперника си единствено 17 секунди в цялата си кариера! Също по този начин американецът е с най-висока акуратност на страйкинга в историята на лека категория - 59.2%.


Специалистите с право се пробват да " сплашат " почитателите на Хабиб със страйкинга на Гейджи, само че това не трябва да се случва за сметка на класата на дагестанеца в стойка. Той се оправи с майстора и суперзвезда Конър Макгрегър, чийто ореол е само щръкнал над страйкинга му и стойката. Също по този начин ни се показва по какъв начин Гейджи е занаятчия в битката, тъй като в действителност е бил първокласен герой в колежа, само че в UFC не е показал нищо от уменията си, с изключение на от време на време в отбрана на тейкдауни.


Доминацията на Хабиб е невиждана, тъй като другият най-доминиращ първенец - Джон Джоунс - има своите противоречиви победи (над Тиаго Сантос и Доминик Рейес), до момента в който при Орела няма никакво подозрение в превъзходството му в борбите. Гейджи е друго предизвикателство, тъй като евентуално може да му опонира във връзка с битката, само че е противоречиво дали тези му умения към момента са на нужното равнище, откакто не ги е показал в UFC.


Хабиб получи огромния си късмет да стане първенец по странни условия, защото Якуинта имаше единствено два дни за подготовка за борбата им и се стигна до съдийско решение. После пък пристигна и дуела с Конър, който го трансформира в суперзвезда, а в този момент ще му се наложи да премери сили с най-свирепия нокаутьор в категорията. Гейджи заслужи шанса си с множеството атрактивни нокаути, преди да яхне гребена на вълната в най-бурното " ковид " море на UFC и да се изправи (и да смаже) против Тони Фъргюсън.
Едно е несъмнено - дълго ще се приказва за дуела на Хабиб с Гейджи, без значение дали ще продължи 25 минути или 10 секунди.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР