Най-дълго управлявалият министър-председател на ИзраелБенямин Нетаняху бетонира статута си на

...
Най-дълго управлявалият министър-председател на ИзраелБенямин Нетаняху бетонира статута си на
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху иска да бъде запомнен като „пазителя на Израел“

Най-дълго управлявалият министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху бетонира статута си на най-умело оцеляващия политик и най-влиятелна мощ в израелската политика от своето потомство.

Той устоя на кавги, рецесии и спорове, печелейки избори след избори във времена, когато поляризацията в страната от ден на ден се изостря. Поддръжниците му го почитат за това, че поддържа Израел безвреден и благоденстващ , че резервира еврейския темперамент на страната и ускорява интернационалния й престиж, написа Арън Хелър за АП. Също толкоз прочувствено съперниците му настояват, че той е зачеркнал очакванията за мир с палестинците, всял е разделяне в обществото с яростни нападки против арабското малцинство и левите си съперници, и е позволил политиката да бъде пропита с корупция.



Всички са съгласни, че Нетаняху е оставил дълготраен отпечатък върху страната.  " Той счита, че е верният човек на вярното място, че точно той ще избави Израел и ще го води до сигурен кей ", споделя някогашният асистент на Нетаняху Авив Бушински. Израелците считат, че " нещата са наред, тогава за какво би трябвало да сменят печелившия кон ", добавя той.
 Gulliver/Getty Images
Точно когато е на път да преодолее значим стадий, Нетаняху е изправен пред евентуално най-голямото политическо тестване в живота си. След като не съумя да реализира парламентарно болшинство след изборите през април, на 17 септември ще има нови избори . Следващия месец му следва чуване при израелския основен прокурор, който предложи Нетаняху да бъде измамен под отговорност по обвинявания в корупция . Ако му бъдат предявени публични обвинявания, Нетаняху може да бъде заставен да се отдръпна. -->

За разлика от предшествениците си 69-годишният политик не е оставил диря със продобиване на война или сключване на кротичък контракт. Той пренебрежително се противопоставяше на разнообразни мирни начинания и даде опция еврейските селища на Западния бряг да процъфтяват. Знакови достижения, свързвани в най-голяма степен с него, като битката против иранската нуклеарна стратегия, тайните офанзиви на оръжейни доставки за враговете на Израел и построяването на гранична ограда за въздържане на притока на мигранти от Африка, започнаха да добиват форма още преди той да поеме поста.

" Управлението му се характеризира с консерватизъм и несигурност. Ако го запомнят с нещо, то ще е с бездействието му ", споделя депутатката от опозицията Тамар Зандберг.
 Gulliver/Getty Images
Нетаняху постоянно е казвал, че желае да бъде запомнен като " пазителя на Израел ". Както феновете, по този начин и критиците му обаче споделят, че това, което го отличава, е несравнимата му политическа проницателност, безсъвестен и неукротим блян към победа непременно и невероятното му умеене да пласира изменчивата си политика на обществеността. " Той толкоз мощно има вяра в себе си и в това, което прави, а маркетинговите му умения са по този начин изумителни, че е кадърен еднообразно уверено да твърди нещо, а след това противоположното. Това е тип изкуство ", споделя Бушински.

Даровит оратор както на иврит, по този начин и на британски език, Нетаняху беше определен за един мандат в края на 90-те години на предишния век въз основа на платформа, която се противопоставяше на съглашението от Осло с палестинците. Щом го избраха обаче, той продължи да го ползва и даже се срещна със върлия зложелател Ясер Арафат.
 Gulliver/Getty Images
Като финансов министър при започване на новия век той понижи налози и отстрани специфичните права за ултраортодоксалната еврейска общественост , само че единствено с цел да обърне курса след връщането си на власт, с цел да си обезпечи политическата й поддръжка. Той написа книги за битката с тероризма , в които проповядваше да не се договаря под опасност, само че като министър председател през 2011 година освободи над 1000 пандизчии, разменяйки ги за един единствен покорен от палестинците израелски боец.



Въпреки твърдата си реторика Нетаняху демонстрира относителна сдържаност, когато става въпрос за приложимост на военна мощ . През миналата година той не се поддаде на апелите на твърдолинейните гласоподаватели да удари по-сурово екстремистите в Газа.

Дори след толкоз време на власт Нетаняху резервира имидж на новобранец, ругаейки медиите, съдиите и опозицията , които възприема като врагове. Тактиките му са отражение на тези на неговия добър другар, президента Доналд Тръмп, както и на други десни популистки водачи като унгарския министър председател Виктор Орбан и бразилския президент Жаир Болсонаро, които му гостуваха в Израел. Антисистемната му реторика наред със спорадичните нападки към арабското малцинство и политическата левица в страната, " се харчат " добре измежду обичайна му база гласоподаватели от работническата класа.
 Gulliver/Getty Images
Син на историк (и самият той разпален студент по история), Нетаняху към този момент има върха за най-млад определен министър председател на Израел и за най-дълго управлявалия с поредни мандати министър-председател .

Аншел Пфефер, помощник на в. " Аарец " и създател на биография на Нетаняху, дефинира министър-председателя като " необикновено добър политически пълководец ", управлявал в интервал на разцвет и релативно успокоение. Нетаняху постоянно се хвали, че е развил връзките със страни, които в миналото са отбягвали Израел (включително арабски страни, които споделят враждебността на Израел към Иран), като в същото време отхвърля настояванията за палестинска страна. " Едно идеологическо завещание, в случай че щете, е че той наруши парадигмата, че в случай че не сложим завършек на окупацията, ще изпаднем в изолираност. Нетаняху потвърди, че това не е правилно ", отбелязва Пфефер.
 Gulliver/Getty Images
Палестинският върховен представител Саеб Еракат сподели, че Нетаняху ще бъде запомнен като индивида, " погребал " мирния развой и проправил пътя към бъдеща страна на апартейда , задълбочавайки израелския надзор над Западния бряг, окупиран при Шестдневната война през 1967 година " Според мен наследството, което той ще остави, е гаранцията, че всеки лъч вяра за реализиране на мир, основаващ се на две страни по границата от 1967 година, е блокиран ", сподели Еракат.

Противопоставяйки се на нуклеарната договорка с Иран на президента Барак Обама в остра тирада в Конгреса през 2015 година, Нетаняху опроверга също общоприетото мнение, че израелски водач не може да оцелее след открит конфликт с американски президент . От избирането на Тръмп през 2016 година насам Нетаняху се употребява с небивала поддръжка, навличайки си чести обвинявания в пристрастност. " Съчетанието от много сложни връзки с държавното управление на Обама и несъразмерната прегръдка на Тръмп може да накърни качеството на американско-израелските връзки ", означи тогавашният дипломат на Обама в Израел Дан Шапиро. " Когато махалото се люшне в другата посока, това също ще е част от наследството на Нетаняху ", добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР