Най-дългият морски мост в света бе открит вчера в Китай

...
Най-дългият морски мост в света бе открит вчера в Китай
Коментари Харесай

Си Цзинпин откри най-дългия мост

Най-дългият морски мост в света бе открит през вчерашния ден в Китай от президента на страната Си Цзинпин, съобщи Би Би Си.
55-километровото оборудване свързва Хонконг, Макао и южния китайски град Чжухай, в който се състоя тържествената гала по откриването.

Проектът глътна 20 милиарда $, а построяването му лиши 10 години. За градежа са употребявани общо 400 000 тона стомана, които са задоволителни за издигането на 60 Айфелови кули. Проектиран е да издържи на земетресение със мощ 8 по скалата на Рихтер, супертайфуни и 300 000-тонни товарни транспортни средства.

Съоръжението в действителност не е единствено мост, а включва и два изкуствени острова и подводен тунел сред тях, които са направени, с цел да разрешат прекосяването на плавателни средства.

Проектът е част от амбициозната самодейност на Пекин за икономическо консолидиране на 11 града от делтата на Перлената река, в това число Хонконг и Макао – две някогашни европейски колонии, върнати на Китай през 90-те години на предишния век.

За да се минава по моста, ще се изисква особено позволение, такива ще се разпределят по квотна система. Превозните средства ще заплащат такса, чийто размер към този момент не се оповестява. Очаква се на ден към 9200 транспортни средства да употребяват оборудването.

Природозащитници пък сигнализират, че строителството на моста е довело до 40-процентен спад в локалната популация на сериозно застрашения китайски бял делфин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР