Най-дългата война на Америка се върна в изходното си състояние.

...
Най-дългата война на Америка се върна в изходното си състояние.
Коментари Харесай

Талибаните обещават бъдещият Афганистан да не стане свърталище на терористи

Най-дългата война на Америка се върна в изходното си положение.

Съединени американски щати започнаха да бомбардират Афганистан след офанзивите на 11 септември 2001 година, с цел да изкоренят терористите от Ал Кайда, подслонени от талибаните. Днес, повече от 18 години по-късно, концепцията да се предотврати превръщането на Афганистан в насочна точка за следващи офанзиви против Америка е в центъра на продължаващите договаряния на Съединени американски щати с талибаните.

Пратеникът на американския президент Доналд Тръмп на договарянията споделя, че е задоволен от уговорката на талибаните да предотвратят потреблението от интернационалните терористични организации на Афганистан като база за подготовка на световни офанзиви. Дори се приказва, че уреждането на спора може да докара до това талибаните да се причислят към Съединени американски щати в битката им с екстремистите от " Ислямска страна " (ИД) - техни противници, чието наличие нараства в планинския Северен Афганистан.

" Светът би трябвало да е сигурен, че Афганистан няма да е опасност за интернационалната общественост ", сподели пратеникът Залмай Халилзад, който е роден в Афганистан и е бил американски дипломат там. " Удовлетворени сме от уверенията, които получихме (от талибаните) за битката с тероризма ", добави той.

Но не всички са уверени.

Някои афганистанци се тревожат, че желанието на Тръмп да изтегли американските войски от Афганистан ще надделее над подозренията в искреността на талибаните. По-рано по време на договарянията Хамдула Мохиб, консултант по националната сигурност на афганистанския президент Ашраф Гани, сподели, че да се разчита на талибаните да управляват други екстремисти е като да " накараш котката да пази млякото ".

Конгресмен Майкъл Уолц, който е взел участие в голям брой задачи в Афганистан като офицер от специфичните сили на Съединени американски щати, сподели, че е щастлив да види талибаните да седнат на масата на договарянията, само че не вижда по какъв начин Афганистан може да избегне да стане котило на терористи, искащи да ударят Съединени американски щати.

" На първо място се колебая в искреността на талибаните ", сподели Уолц, конгресмен републиканец от Флорида.: " Но даже да им повярваш... по какъв начин талибаните ще съумеят да наложат това, за което 300 000 афганистански бойци, американските сили и коалиция от армии от целия свят не престават да се борят? "

Много неща са заложени на карта.

Конфликтът в Афганистан лиши живота на повече от 2300 американци и коства стотици милиарди долари на данъкоплатците. Талибаните управляват почти половината от страната, само че не и градовете. Близо 14 000 американски бойци, както и други военни под командването на НАТО са към момента там. Висши чиновници от разузнаването предизвестяват, че изтеглянето може да върне Афганистан във времената, в които талибаните управляваха една страна, трансформирала се в цитадела на Ал Каида.

Въпреки близо двете десетилетия война екстремистките групировки към момента не престават да работят.

Според отчет на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от април 2018 година Ал Каида е " тясно обвързвана с талибаните и е внедрена измежду тях ". В отчета се споделя, че талибаните, които всекидневно не правят набези отвън Афганистан, обезпечават поле за деяние на близо 20 терористични групировки с хиляди бойци.

Бил Роджио, редактор на " Лонг уор джърнъл " на Фондацията за отбрана на демокрациите, закостенял мозъчен концерн във Вашингтон, привежда като образец видео, публикувано от Ал Каида през май, което акцентира съюза й с талибаните, и демонстрира фрагменти на сражаващи се дружно екстремисти по едно и също време под знамената на Ал Каида и талибаните.

" Талибаните не са се отрекли от Ал Каида и надали ще го създадат ", сподели Роджио и добави: " Двете групировки остават близки съдружници. Талибаните отхвърлиха да предадат Осама бин Ладен след 11 септември и бяха подготвени да пожертват контрола си над страната. Днес талибаните имат превъзходство. За тях няма тласъци да предадат най-близкия си съдружник ".

Служител на американското разузнаване основан в афганистанската столица Кабул сподели пред АП, че групировката " Ислямска страна " съставлява още по-голяма опасност. Служителят, който се съгласи да приказва за терористичните опасност единствено при изискване да остане неизвестен, сподели, че последните офанзиви на ИД в Кабул са единствено " загрявка " за по-големи в бъдеще. Той сподели, че " една от очакванията за споразумяване на спора е да се привлекат талибаните в държавното управление и в битката против ИД ".

Групировката " Ислямска страна " е разширила въздействието си в източната провинция Кунар, откъдето Съединени американски щати бяха принудени да се изтеглят след няколко наказателни офанзиви на талибаните. Това е една от аргументите, заради които Съединени американски щати желаят да привлекат талибаните: Те добре познават терена и могат да поемат борбата против силите на ИД.

Подобно доближаване не е нещо небивало до момента. През 80-те години Съединени американски щати подкрепяха ислямистките бунтовници в Афганистан в битката им против окупацията от силите на някогашния Съветски съюз.

Халилзад не посочи за какво е задоволен от гаранциите, дадени от талибаните, че няма да позволен повече да бъдат подготвяни терористични офанзиви от афганистанска земя. Той сподели единствено, че " Американското военно евакуиране ще е обвързано с уговорките, поети от талибаните ".

Сухаил Шахийн, представител на политическото бюро на талибаните в Доха, столицата на Катар сподели, че сходни гаранции ще бъдат закрепени в закон когато войските на Съединени американски щати и НАТО изоставен страната.

" След изтеглянето на непознатите войски от страната и съставянето на ново ислямско държавно управление, ще бъдат признати закони, съгласно които никой да не може да употребява територията на Афганистан за офанзиви против Съединени американски щати и съдружниците им ", сподели Шахийн.

Джон Демпси, върховен консултант в отдела за Южна и Централна Азия на Държавния департамент сподели, че Халилзад освен е получил уверения от талибаните, само че разисква също и способи, посредством които Съединени американски щати ще могат да ревизират осъществяването им.

" Той не подхожда към диалозите наивно и не взима думите им за чиста монета ", сподели Демпси и добави: " Той разисква основаването на механизми за инспекция, гаранции за налагане и осъществяване. Все още не сме постигнали това ".

Директорката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл бе запитана за механизмите за инспекция по време на чуване в Сената тази година.

" Ако имаме дефинитивно спокойно съглашение ще е от основно значение да има стабилен режим за наблюдаване и към момента ще би трябвало да сме способни да действаме в отбрана на националните ни ползи, в случай че се наложи ", сподели Хаспъл.

Но представителят на талибаните Забиула сподели пред АП, че " нито наличието на американски военни, нито на разузнаване е задоволително за нас ".

Демпси сподели, че до 1 септември Съединени американски щати желаят да решат въпроса за терористичните групировки, употребяващи Афганистан, с цел да провеждат офанзиви и желаят да се изготви график за евакуиране на силите. Подобно съглашение ще разреши да се реализира повече прогрес в продължаващите договаряния сред талибаните и афганистанците. Жените изключително се притесняват за бъдещето, тъй като бяха грубо потискани, когато талибаните управляваха страната от 1996 година до 2001 година

С огромните етнически разделения в страната и отхвърли на талибаните към този момент да договарят с актуалното афганистанско държавно управление, което считат за марионетка на Запада, тези вътрешноафганистански договаряния се чака да бъдат още по-трудни, в сравнение с директните договаряния на Съединени американски щати с талибаните

 

Деб Ричмън и Кейти Ганън от Асошиейтед прес/ Българска телеграфна агенция

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР