Най-дългата подводна пещера в света Сак Актун на полуостров Юкатан

...
Най-дългата подводна пещера в света Сак Актун на полуостров Юкатан
Коментари Харесай

Най-дългата подводна пещера в света е застрашена от замърсяване

Най-дългата подводна пещера в света Сак Актун на полуостров Юкатан в Мексико е застрашена от замърсяване, съобщи Асошиейтед прес.

Археологът Гийермо де Анда сподели, че историческият обсег на лабиринта от пещери е евентуално непостижим. Някои от най-древните човешки остатъци на континента са открити там, като възрастта им е над 12 хиляди години, а остатъци на към този момент изчезнали скотски типове, открити вътре, са на 15 хиляди години.

Той разкри, че откривателите са попаднали на човешки череп, затрупан с дъждовни варовикови отлагания, доста преди системата от пещери да се наводни преди към 9 хиляди години.

Повече от 120 обекта с керамика от цивилизацията на маите и кости свидетелстват, че по време на засушаване преди 1000 година равнището на водата в пещерния лабиринт с дължина 347 километра, е спаднало.

Хората там евентуално не са живели в пещерите, а по-скоро слизали в тях "по време на интервали на огромни климатични промени, с цел да търсят вода ", счита специалистът.

Той добави, че замърсяването и развиването са опасност за кристално чистите подземни води. Някои от езерата, които служат за вход към пещерната система, се употребяват като места за гмуркане и плуване от туристите. Освен това, в пещерата с черепа равнището на киселинност е високо и, в случай че продължи да се повишава, това ще повреди скелетите.

Другата огромна подводна находка, потъналият древноегипетски град Александрия, също е заплашен от замърсяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР