Най-дългата партия от началото на мача между Нургюл Салимова и

...
Най-дългата партия от началото на мача между Нургюл Салимова и
Коментари Харесай

Маратонска четвърта партия запази паритета в Двубоя на звездите

Най-дългата партия от началото на мача сред Нургюл Салимова и Радослав Димитров още веднъж не излъчи победител в шахматния " Двубой на звездите " в Плевен. След над 5-часова борба в хотел " Ростов " неделната четвърта среща сред 17-годишната интернационална майсторка и 27-годишния гросмайстор завърши реми на 73-тия ход.

В партия №4 Салимова (ЕЛО 2372) и Димитров (ЕЛО 2509) разиграха спокоен вид на Сицилианска отбрана. Получи се закрита маневрена позиция, в която белите фигури на тийнейджърката от с. Крепча имаха лек превес. На 17-ия ход някогашната международна шампионка за девойки до 12 година реши да разкрие дамския фланг, което се оказа неточност.

Със серия от точни ходове гросмайстор Димитров първо изравни играта, а по-късно взе самодейността с черните. Позицията остана близка до равенството, само че лека-полека опитният играч от Велико Търново надигра младата си съперничка и получи действителни шансове за победа в ендшпил с кралица и кон против кралица и офицер.

Международен занаятчия Салимова се защитаваше дълго и търпеливо, само че в цайтнот позволи неправилност и разреши на противника си да пожертва пешка и да провежда матова офанзива. Атаката на черните изглеждаше решаваща, само че неналичието на задоволително време стана взаимна и белите съумяха да се защитят, сключвайки неизбежно помирение след маратонското стълкновение.

След половината от плануваните осем типичен партии резултатът в Битката на половете е 2:2 т. Петата партия е през днешния ден от 15:00 ч.

 

ПАРТИЯ №4

Салимова (2372) - Димитров (2509)

Сицилианска отбрана

 

 Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР