Най-дълбоката дупка в света, наречена "Добре дошли в ада", е

...
Най-дълбоката дупка в света, наречена "Добре дошли в ада", е
Коментари Харесай

Най-дълбоката дупка в света крие неподозирани тайни

Най-дълбоката дупка в света, наречена "Добре пристигнали в пъкъла ", е дълбока съвсем 12 километра и е покрита единствено от "ръждясал руски железен похлупак ", споделя The Sun. Руската свръхдълбока сонда Кола е основана от Съветската Република в името на науката, с цел да можем да научим повече за това, което в действителност е под краката ни и за да се стигне до незнайни дълбочини.

Проектът за продупчване надълбоко в земната повърхнина стартира покрай Мурманск през 70-те години, когато руските учени желаят да научат повече за земната кора. За две десетилетия те съумяват да прокопаят съвсем 12 километра надолу в Земята.

Въпреки това през 1992 година те трябвало да спрат сондажите, защото температурата е стигнала към 180 градуса по Целзий, което е доста по-горещо, в сравнение с учените планували, че ще бъде.

Експертите към момента търсят метод за превъзмогване на този проблем с температурата, в случай че желаят да продължат да пробиват и да не унищожат цялото си съоръжение в процеса. Сондирането не е на вятъра, направени са някои забавни научни открития.

Изследователите открили, че има вода на 12 километра в земната кора, макар че по-рано това се считало за невероятно. Те също разкрили 24 нови типа от дълго време мъртви едноклетъчни организми и получили достъп до скали, на възраст 2,7 милиарда години.

Местните поданици в региона споделят, че дупката е толкоз дълбока, че можете да чуете писъците на хора, измъчвани в пъкъла, отсам идва и прякорът й "Добре пристигнали в пъкъла ".

Ако паднете в дупката, ще ви отнеме към 3,5 до 4 минути, с цел да стигнете дъното. Много страни желаеха да бъдат първите, пробили земната тога по време на Студената война, а Япония о до през днешния ден се пробва да сложи този връх.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР