Най-често срещаният тип инцидент, докладван от жертвите с нетрадиционна сексуална

...
Най-често срещаният тип инцидент, докладван от жертвите с нетрадиционна сексуална
Коментари Харесай

Проучване: Хомофобските и трансфобските престъпления остават почти недокладвани в България през 2017


Най-често срещаният вид случай, докладван от жертвите с нетрадиционна полова ориентировка и полова еднаквост в България са заканите – 73%. Този вид случай се оповестява най-вече от млади мъже на възраст от 15 до 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Това сочат резултатите от отчет за анти–ЛГБТИ закононарушения от ненавист и произшествия в България през 2017 година, направен от фондация GLAS. Сред публичните места, където са регистрирани най-вече закани, учебното заведение е преди всичко (60%), следвано от вкъщи (20%) и питейните заведения (10%).

За физическо нахлуване оповестяват 15% от всички жертви, всички от които са разпознати като мъже (80% с хомосексуална ориентировка, а 20% с бисексуална). Шестдесет % от жертвите на физическо принуждение са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст сред 15 и 24 години.

„ Нито един от пострадалите, които са попълнили онлайн отчета, не е съобщил за случаите в правозащитните органи. Жертвите на закононарушения от ненавист в България се усещат неловко да рапортуват пред полицията. Причините за това са главно две - не имат вяра, че сигналът им ще бъде взет насериозно и дейно разследван, както и се притесняват от спомагателен тормоз от страна на полицейските чиновници “, показа Симеон Василев, изпълнителен шеф на фондация GLAS.

Наказателният кодекс не включва половата ориентировка и половата еднаквост или изразяването на пола като признаци, на основата на които се правят закононарушения от ненавист – тирада на омразата и други закононарушения. Като разследване от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски набези са съобщавани и наказателно преследвани, обвинените постоянно биват упреквани в действия, осъществени с „ хулигански подбуди “.

„ Фактът, че закононарушенията от ненавист против ЛГБТИ не са глобени от закона, е добре прочут в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и доста постепенно следствие на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 година, обезкуражава жертвите на закононарушения, свързани с ненавист, да рапортуват и да търсят правдивост “, добави Симеон Василев.

От фондация GLAS напомнят, че всеки станал жертва или очевидец, може да подаде сигнал посредством портала www.tolerantni.com

Онлайн платформата събира информация за района, мястото на офанзивата, пола, по какъв начин се разпознават жертвите във връзка с половата ориентировка или половата еднаквост и възраст. Същите данни се събират за причинителя.

Жертвите могат да останат анонимни, само че могат и да посочат контакти, в случай че желаят. В полицейските сектори се записва пол на жертвата, само че не полова ориентировка, полова еднаквост и самоопределяне. Онлайн платформата разрешава събирането на тази спомагателна информация. За уеб платформата tolerantni.com не е нужна регистрация; всеки може непосредствено да попълни формуляра с информация за закононарушението, без да се записва. От старта на онлайн портала през 2015 година до момента са събрани данни за над 200 случая на разнообразни хомофобски закононарушения от ненавист.

Проучването започва на 1 май 2017 година през онлайн платформата tolerantni.com, като в границите на 6 месеца са получени общо 47 отчета. Те се отнасят за произшествия, които са се случили през 2017 година От общия брой получени отчети са попълнени 33, т.е. в тях респондентите дават отговори на всички въпроси във формуляра. Анализът се основава на данните от 33-те приключени отчети, защото останалите не дават задоволително информация, която може да бъде оценена и класифицирана. Онлайн формулярът събира данни за района, мястото на офанзивата, пол, възраст и метод на самоопределение на жертвите във връзка с полова ориентировка или полова еднаквост. Същите данни се събират и за причинителя.

Количествените данни, събрани от тази уеб платформа, по никакъв метод не са представителни за действителния брой и типовете закононарушения, свързани с закононарушения от ненавист против ЛГБТИ в страната, само че това са единствените количествени данни, налични по тази тематика. Събраните данни не са задоволителни за следене на трендовете във връзка с местонахождението и връзката сред жертвата и причинителя, само че са задоволителни да очертаят трендовете за най-често срещаните закононарушения от ненавист против ЛГБТИ хората и взаимовръзката сред половата ориентировка и възрастта на пострадалите за избрани типове произшествия.

Фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society) е неправителствена организация, учредена през 2014 година, която цели да способства за положителна смяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки цялостно тъждество и протекция от всички форми на дискриминация. Мисията на фондацията е за цялостно присъединяване на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на активност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, основаване на приобщаваща работна среда и осъществяване на публични акции против хомофобските закононарушения от ненавист и в поддръжка на толерантността.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР