Най-често срещаният тип инцидент, докладван от хора с нетрадиционна сексуална

...
Най-често срещаният тип инцидент, докладван от хора с нетрадиционна сексуална
Коментари Харесай

В училищата се отправят най-много хомофобски заплахи, сочи доклад

Най-често срещаният вид случай, докладван от хора с нетрадиционна полова ориентировка в България, са заканите. Това сочат резултатите от отчет за закононарушенията от ненавист в страната през 2017 година, направен от фондация GLAS.

Общо 73% от участвалите в допитването признават, че са били заплашвани поради половата си ориентировка. Най-много сходни случаи са регистрирани в учебните заведения, като общо 60% от заканите са отправени точно там. На второ място е дома – 20%, а на трето - питейните заведения с 10%.

За сходни произшествия оповестяват най-вече млади мъже на възраст от 15 до 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове.

За физическо нахлуване признават 15% от жертвите на закононарушения от омразата. Всички те са мъже. От тях 80% са с хомосексуална ориентировка, а 20% са с бисексуална. 60 на 100 от жертвите на физическо принуждение са на възраст от 25 до 34 години, а 40% - сред 15 и 24 години.

" Нито един от пострадалите не е съобщил за случаите в правозащитните органи. Жертвите на закононарушения от ненавист в България се усещат неловко да рапортуват пред полицията. Причините са две - не имат вяра, че сигналът им ще бъде взет насериозно и дейно разследван, както и се притесняват от спомагателен тормоз от страна на полицейските чиновници ", съобщи изпълнителен шеф на GLAS Симеон Василев.

От фондацията акцентират, че Наказателният кодекс не включва половата ориентировка и половата еднаквост като признаци, на основата на които се правят закононарушения от ненавист. Подобни набези всеобщо се одобряват за такива с " хулигански подбуди ".

Василев дава за образец убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 година като неефективно и доста постепенно следствие на закононарушенията от този вид. Студентът беше пребит до гибел, откакто нападателите му решили, че е хомосексуален.

" Подобни случаи обезкуражават жертвите на закононарушения, свързани с ненавист, да рапортуват и да търсят правдивост ", сподели още той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР