Най-често разпространението на фалшивите новини се базира на доверието, което

...
Най-често разпространението на фалшивите новини се базира на доверието, което
Коментари Харесай

„В търсене на истината“ с Дидо Манолов: Как вълната на фалшивите новини се покачва от доверието?

Най-често разпространяването на подправените вести се базира на доверието, което имаме на близки, другари и познати или просто на хора, които харесваме.Изследванията демонстрират, че потребителите в интернет се поддават на fake news, единствено тъй като, това което слушат и четат, подхожда на личния им метод на мислене. Това изяснява и повода да не се ревизира истинността на информацията, а непосредствено да се споделя, без значение дали посредством обществените мрежи или от уста на уста.

Динамиката в цифровия свят е същата като тази във физическия свят,коментира в ефира на Дарик Дидо Манолов, лекар по логика на психиката, който проучва държанието на потребителите в интернет.

Препоръките работят " заразяващо ", а шерването на подправените вести, които са ни заинтригували, води до лавинообразното разпространяване на заблуждаващи или подвеждащи информации, които нямат нищо общо с истината.

Как да разберем дали сами се заблуждаваме?- слушайте в рубриката " В дълбините на цифровия океан " с Дидо Манолов - лекар по психологияи гост-водещ в ефира на Дарик Пловдив.

Автор: Дидо Манолов

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР