Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците

...
Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците
Коментари Харесай

КЗП иска размерът на санкциите да се определя от оборота на търговците

Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците на артикули от първа нужда и битова електроника. Това уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов в свое изявление.

Той обаче посочи, че това не значи автоматизирано най-вече проблеми в тези браншове.

По негови думи в областта на телекомуникациите недоволствата са свързани най-много с събитието, че параметрите на услугата не са били задоволително добре обяснени на потребителите при сключването на договорите, заради което след това се е стигнало до спомагателни разноски. О плаквания имало и за качеството на предоставяната услуга, както и за голословно високи сметки.

На въпрос дали търговците си взимат записка при констатирането на нарушавания от страна на контролните органи, Маргаритов отговори, че си заплащат санкциите. Според него обаче това можело да значи, че глобите не са задоволително високи , в случай че по-късно те още веднъж извършат нарушаване.
 Глоба до 4% от оборота на търговеца при нарушение на правата на потребителите предлага Европейска комисия
Глоба до 4% от оборота на търговеца при нарушение на правата на потребителите предлага Европейска комисия

Новият механизъм би трябвало да подсигурява пълноправие съгласно Кунева

В Закона за отбрана на потребителите са възприети санкции, които са избрани в условен размер от - до , само че постоянно е закрепена някаква съответна сума, изясни той и даде образец с нелоялните търговски практики, при които размерът на глобите варира от 1000 до 30 000 лева

Тук би трябвало да отчитаме и какъв брой огромен е даден търговец, какви обороти осъществя в хода на своята активност и изключително от потребителски покупко-продажби, с цел да можем да тръгнем по линията на другата обективна оценка на това какъв да бъде размерът на санкцията, а точно - дали това да не бъде % от оборота, уточни Маргаритов.

Председателят на КЗП удостовери за случаи, в които к онтролният орган е налагал най-високата санкция от 30 000 лева Той обаче описа и че се е случвало, когато КЗП наложи оптималната глоба, съдът да удостовери при обжалване правотата на решението на Комисията, само че да понижи размера на глобата.

Маргаритов уточни, че пазарът не е безплоден и изчистен от нарушавания и непрестанно се търсят " нов хватки ". Това важало най-много за все по-актуалните способи за извършване на покупки - онлайн търговията, маркетплейсовете и обществените мрежи.

Определено има нови хитринки и по тях работим, приключи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР