"Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците

...
"Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците
Коментари Харесай

КЗП: Размерът на санкциите трябва да зависи от оборотите от потребителските сделки на дадения търговец

"Най-често потребителите се оплакват от нелоялни практики на телекомите, търговците на артикули от първа нужда и битова електроника ".

Това сподели ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Той обаче направи уточнението, че това не значи автоматизирано най-вече проблеми в тези браншове, „ защото тук в съответното хронологично нареждане са най-многото взаимоотношения, в които влизат потребителите всекидневно с тези търговци”. В сферата на телекомуникациите недоволствата най-вече са свързани с събитието, че параметрите на услугата не са били задоволително добре обяснени на потребителите при сключването на договорите и заради това след това се е стигнало до спомагателни разноски. Има и недоволства за качеството на предоставяната услуга, както и за голословно високи сметки, само че тези проблеми попадат в прерогативите на Комисията за контролиране на известията.

Запитан от водещия взимат ли си записка търговците при констатирането на нарушавания от страна на контролните органи, Маргаритов отговори, че си заплащат санкциите, само че съгласно него това може да значи доста неща. „ Защото, когато си плащаш санкциите, а по-късно се откри, че отново извършваш обещано нарушаване, може да се окаже, че те не са задоволително високи. Поставяли сме и различен път този въпрос. В Закона за отбрана на потребителите са възприети санкции, които са избрани в условен размер от – до, само че постоянно е закрепена някаква съответна сума”, разяснява той и даде образец с нелоялните търговски практики, при които размерът на глобите варира от 1000 до 30 000 лева „ Тук би трябвало да отчитаме и какъв брой огромен е даден търговец, какви обороти осъществя в хода на своята активност и изключително от потребителски покупко-продажби, с цел да можем да тръгнем по линията на другата обективна оценка на това какъв да бъде размерът на санкцията, а точно – дали това да не бъде % от оборота, каквито наказания да вземем за пример постановат сътрудниците от КЗК”, обърна внимание Маргаритов.

Председателят на КЗП удостовери за случаи, в които контролният орган е налагал най-високата санкция от 30 000 лева „ Ние постоянно отчитаме тежестта на нарушаването, размера на упражняваната от търговеца активност. Случвало се е и друго – не че желая да укорявам някого – само че, когато сме налагали оптималната глоба, съдът да удостоверява при обжалване правотата на нашето решение, само че да понижава размера на глобата. Разбира се, че съдът постоянно има право”, заключи той.

„ Ние непрестанно в нашата контролна активност откриваме избрани нелоялни практики – забраняваме ги, глобяваме и неведнъж това дава своя резултат – търговците преустановяват нередностите. Но, защото пазарът не е безплоден и изчистен от нарушавания, това значи, че се търсят и нов хватки. Особено в този момент, когато на терена се появяват и новите, все по-актуални начини за извършване на покупки – онлайн търговията, маркетплейсовете, обществените мрежи. Определено има нови хитринки и по тях работим”, приключи Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР