Най-често откупи на киберпрестъпниците плащат жертвите на рансъмуер в САЩ(снимка:

...
Най-често откупи на киберпрестъпниците плащат жертвите на рансъмуер в САЩ(снимка:
Коментари Харесай

Половината жертви на рансъмуер плащат откуп


Най-често откупи на киберпрестъпниците заплащат жертвите на рансъмуер в Съединени американски щати
(снимка: CC0 Public Domain)

Повишена интензивност на хакерите, изнудващи организации с откуп в подмяна на правото да получат достъп до личните си данни или да деблокират работата на инфраструктурата, се следи в последно време.

Данните не са доста утешителни за жертвите. Миналата година откуп е заплатен в 52% от случаите, като най-голям е процентът на фирмите с подготвеност за заплащане в Съединените щати, съгласно на Proofpoint.
още по тематиката
От 3600 компании на седем районни пазара почти две трети са претърпели офанзиви с рансъумер през 2020 година Около 52% от жертвите в последна сметка се съгласили да заплащат на хакерите.

В Съединени американски щати делът на покорните жертви доближава невероятните 87%, във Англия той не надвишава 59%, в Германия – 54%, а японските компании заплащат на киберпрестъпници единствено в една трета от случаите.

Атакуваните японски компании към момента не са разкрили сумите, платени на хакерите, макар че огромни заплащания от този тип би трябвало да бъдат декларирани пред акционерите. Според специалистите, или са били лимитирани до умерени стойности, или по-голяма част от заплащанията са правени от дребни компании, които не са предмет на тази регулация.

Средната сума на откупа се е утроила през предходната година, достигайки 312 000 $, по данни Palo Alto Networks. Съветът към офанзиви е първо да преценяват всички опасности, свързани с заплащането на откупа, и да се опитат да решат казуса сами.

Неграмотните дейности на управлението на компанията при сходни киберинциденти могат да слагат под въпрос нейната подготвеност. Съобразяването с изнудвачите не може да бъде насърчавано от акционери и бизнес вложители.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР