Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените

...
Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените
Коментари Харесай

НАП и митничарите са отличници по корупционни практики

Най-често корупционни закононарушения през 2018 година са хващани при публичните поръчки и измежду общинските служители, които дават отговор за процедурите в строителството. Освен това, отличници по корупционни практики били в Национална агенция за приходите и митничарите. Това гласи Годишният отчет за положението на националната сигурност през 2018 година, признат от Народното събрание и импортиран от Министерския съвет.

Изрично е очебийно, че има прогрес и "повишена бистрота " при публичните поръчки, само че корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати даже и дребните публични поръчки, които не били толкоз атрактивни за обири. Според друго умозаключение с обществените търгове в България се основава неверен стопански модел и се пречи на действителната конкуренция, която е основата на същинската пазарна стопанска система.

Съществува "устойчивост " в познатата процедура на административен рекет - с цел да бъде публикуван документ, се желае рушвет. Става въпрос за издаване на административни решения по съгласувателни, регистрационни, разрешителни и лицензионни режими и административни услуги. Отделно в документа е посочено, че "се резервира наклонността представители на локална власт да употребяват открити схеми за персонално облагодетелстване посредством възлагане на действия на свързани лица ".

Що се отнася до проведената престъпност, констатацията е, че "през последните 10 години в страната се следи спад на равнището на употребявано от проведени незаконни групи принуждение ", само че пък активността на проведената престъпност към момента е забележителен фактор, "от който произтичат действителни опасности и закани за сигурността на национално и европейско равнище ".

Като водещ при данъчните закононарушения е фактът, че при търговията на дребно продължава да се поддържа практиката да не се издават касови бележки.

Жертви на трафик на хора били най-много ромите – дами и деца, а да си купиш незаконно оръжие най-често е допустимо поради "малки незаконни работилници ".

Увеличава се честотата, обсегът и разнообразието на кибепрестъпленията. "Добре развитата осведомителна и информационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални проведени киберпрестъпни групи ". От своя страна съществува относително ниско равнище на осведоменост както на бизнеса, по този начин и на жителите за един от методите на киберпрестъпленията – обществения инженеринг. Вторият посочен в отчета способ е "фишингът " (изпращане на лъжливи имейли за избран отговор и/или отваряне на атачмънт, с което да бъдат откраднати пароли и персонална информация). Актуални остават и киберпрестъпленията, свързани с нерегламентиран достъп и хакерски офанзиви към интернет уеб сайтове на лица, държавни и частни организации.

От своя страна подправените вести целят "упражняване на избран надзор и напън върху обществото и неговите настройки ", като Фейсбук и Twitter са посочени за канали, по които се популяризират подправени вести. Даден е и образец със срутва на Търговския указател отпреди година. А крайното умозаключение за киберсигурността е, че е належащо е предпочитано да се развива експертен потенциал и да бъдат придобивани нови високотехнологични качества в тази област.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР