Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените

...
Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените
Коментари Харесай

Корупцията като заплаха за националната сигурност – краде се дори там, където не е атрактивно

Най-често корупционни закононарушения през 2018 година са хващани при публичните поръчки и измежду общинските служители, които дават отговор за процедурите за реализация на капиталови обекти в имотния отрасъл т.е. строителство. Освен това, отличници по корупционни практики били в Национална агенция за приходите, както и митничарите. Това написа в Годишния отчет за положението на националната сигурност през 2018 година, който през днешния ден (17 юли) би трябвало да мине през парламентарните комисии.
Изрично е очебийно, че имало прогрес и " нараснала бистрота " за публичните поръчки, само че корупционният риск в сферата си остава висок., написа още в отчета. Това умозаключение кореспондира доста очевидно със скандалните думи по отношение на финансирането на политическите партии на някогашния вицепремиер и сегашен народен представител Валери Симеонов, както и на ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова, които можете да си припомите в ТОЗИ и ТОЗИ МАТЕРИАЛ!
Впечатление прави и друго умозаключение в отчета – че с публичните поръчки в България в действителност се основава неверен стопански модел и се пречи на действителната конкуренция, която е основата на същинската пазарна стопанска система.
Изрично е употребена и думата " резистентност " що се отнася до познатата процедура на административен рекет – с цел да бъде публикуван даден документ, да се желае рушвет. Става въпрос за издаване на административни решения по съгласувателни, регистрационни, разрешителни и лицензионни режими и административни услуги. Отделно в отчета написа, че " се резервира наклонността представители на локална власт да употребяват открити схеми за персонално облагодетелстване посредством възлагане на действия на свързани лица ".
Що се отнася до проведената престъпност, констатацията е, че " през последните 10 години в страната се следи спад на равнището на употребявано от проведени незаконни групи принуждение ", само че пък си оставаме един тип привлекателна дестинация за активността на проведената престъпност и тя е фактор, " от който произтичат действителни опасности и закани за сигурността на национално и европейско равнище ".. Жертви на трафик на хора били най-много ромите – дами и деца, а да си купиш незаконно оръжие най-често може поради " дребни незаконни работилници ", гласи отчетът.
Как се пазим от корупцията?
Първата упомената съответна мярка е, че се усилва броят на антимафиотите т.е. ГДБОП се разраства като хора. Всъщност това и единствената такава съответна мярка отвън статистиката, че били арестувани общо 41 държавни чиновници – да вземем за пример от Национална агенция за приходите, от някогашната ДАИ.
Тероризъм
През предходната година няма получена информация за готвен терористичен акт в България, както и за приготовление на терористично нахлуване против български жители и ползи зад граница. Нямало и информация за създаване на терористични структури в България. Във връзка с тази констатация, Actualno.com напомня ТОЗИ МАТЕРИАЛ на колумниста си и анализатор на процесите в Близкия изток Руслан Трад. А специалистите, писали отчета, сочат, че " ". Посочено е и, че " ". Но 15 души са експулсирани през предходната година от България поради съпричастност към терористична активност.
В отчета се споделя обаче и, че без значение от неналичието на данни за подготвяни терористични актове и/или за създаване на терористични кафези, намиращите се у нас обекти на други страни и български жители и обекти в чужбина не престават да са измежду вероятните цели на възможна терористична офанзива. А като съществена защитна мярка се показва работата на Националния контратерористичен център, който непрекъснато си сътрудничи с партньорските служби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР