Най-често бизнеси, които не могат да работят заради кризата с

...
Най-често бизнеси, които не могат да работят заради кризата с
Коментари Харесай

Как общините в България помагат на бизнеса заради коронавируса

Най-често бизнеси, които не могат да работят поради рецесията с ковид, получават от общините правото да не заплащат наем за употребените от тях общински парцели, както и такса тротоарно право. Някои ограничения към този момент са в действие, други занапред ще влизат, прецизира в. " 24 часа ".
Във Велико Търново ще освободят от наеми за търговски площи и общински пространства бизнесите, спрели активност. Собствениците на заведения за хранене, хотели, магазини, спортни и фитнес зали няма да заплащат такса за битови боклуци за месеците, в които не работят. В момента се вършат плановете, а ограниченията следва да се гласоподават на сесия на общинския съвет в края на април, сподели кметът Даниел Панов.
Като ръководител на сдружението на общините обаче той предизвести, че сесиите, на които към този момент са гласувани облекчения за бизнеса в рецесията, може да се окажат незаконосъобразни. Според него са нужни промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация в синхрон с ограниченията на закона за изключителното състояние - с цел да може да се работи онлайн.
Бургас освободи от такса обектите по пазари, борси, тротоари, панаири. Обектите, които здравното министерство затвори, няма да заплащат такса боклук. По предложение на кмета Димитър Николов бяха спрени таксите за детските градини и яслите. Същото решение взеха и в Несебър, а за Поморие то следва.
Николов изясни, че има прочут запас от пари за бедствия и повреди, само че има потребност от още, а на бюджета на община Бургас разчита цялата област, тъй като сме административен и здравен център на целия район.
Първа мярка в проекта за подкрепяне на бизнеса на кмета на Пловдив Здравко Димитров също е да не се събира такса тротоарно право от 13 март до края на годината. Втората - за същия интервал да се разсрочат всички дължими концесионни такси за 2019 година, а тези за 2020 година ще бъдат начислявани единствено за времето, в което обектите са работили. Няма да се заплаща наем и за общинските паркинги, които се употребяват от затворени заведения, а заплащането на патентния се предлага да се анулира до края на май.
Община Пловдив обаче особено прикани жителите и компаниите, които имат опция, да внесат бързо налозите си, с цел да поддържат бюджета.
Данъците върху парцелите, колите и такса боклук във Варна да се заплащат с 5% отстъпка до края на юни, планува пакетът от ограничения на кмета на Варна Иван Портних.
Кметът на Плевен Георг Спартански е склонен, че не би трябвало да се взема наем за търговски и спортни парцели, до момента в който не работят.
В Смолян от наем са освободени обекти, чиято работа е спряна със заповед на здравния министър, изясни кметът Николай Мелемов. Общината обмисля и удължение на периода за заплащане на налозите за парцели и коли с 5% отстъпка.
По заповед на кмета Живко Тодоров всички обекти в Стара Загора , които не работят, само че към този момент са платили тротоарно право за март, ще бъдат обезщетени с приспадане на такси за идващите месеци. 100 000 лева от спешния фонд пък следва да бъдат дадени на трагичния и кукления спектакъл, операта, библиотеките, галерията и музеите.
Кметът на Сливен Стефан Радев спря премахването на противозаконни гаражи.
В Казанлък по предложение на кметицата Галина Стоянова ще се вършат описи на хора, които имат потребност от помощи за храна. Таксата за битови боклуци и патентният налог пък да се заплащат единствено за месеците, в които бизнесът е работил, а отстъпките от 5% да са целогодишни, предлага още Стоянова на общинския съвет.
Още: " Официално: Над 1 000 000 заболели от ковид в света, в Китай на следващия ден е ден на печал "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР