Най-често българите ползват банкови и небанкови кредитни карти за покупката

...
Най-често българите ползват банкови и небанкови кредитни карти за покупката
Коментари Харесай

За какво българите ползват най-често кредитни карти?

Най-често българите употребяват банкови и небанкови кредитни карти за покупката на хранителни артикули и за заплащане на месечни сметки. Заедно с това хората у нас пазарят с тях още бяла и черна техника, заплащат разноски за отмора, зареждат автомобила си с гориво и други.

Това демонстрира национално представително изследване, извършено от GFK по поръчка на " Аксес Файнанс ", в което са включени мненията на 1500 души на възраст 20-65 години.

Според него 15% от хората в страната на възраст сред 20 и 65 години разполагат с кредитна карта. 10% от тези карти или една на всеки 10 от тях е небанкова.

Ако при банковите кредитни карти доминират хората с висше обучение (41%) и персонален приход над междинния, то при клиентите на небанковия артикул има превес на хора със приблизително обучение (67%) и приход на междинните и малко под междинните за страната равнища. Също по този начин при последните 7% от клиентите са хора със свободни специалности.

" Употребата на кредитни карти в целия свят, както и в границите на Европа варира доста и се обуславя от набор от фактори, измежду които културни, обществени и стопански ", прецизира маркетинг мениджърът на " Аксес Файнанс " Александра Калчева.

" В нашето изследване над половината от популацията твърди, че приходите му едвам стигат да се покрият разноските за месеца и не може да икономисва. Това е един от факторите, който обуславя потреблението на кредитната карта като вид за финансиране на всекидневни разноски, което е присъщ метод за потребление на този артикул освен у нас ", изяснява още тя.

Средният отпускан предел на небанковите кредитни карти е в границите на 1200 лв.. При банковите карти този предел е с към 500 лв. по-висок.

Спрямо спецификите на потребностите си, другите консуматори виждат и спомагателни изгоди от продукта: за най-младите консуматори (20-29 годишни) - извършването на покупки онлайн, за хората с над междинните приходи - удобството на кредитната карта при пътешестване в чужбина. 62% от интервюираните акцентират като главно преимущество на кредитната карта опцията постоянно да имат финансови средства разполагаем.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР