Най-честите случаи, при които хората се обръщат към звеното за

...
Най-честите случаи, при които хората се обръщат към звеното за
Коментари Харесай

Доц. д-р Григоров съветва: Пазете се, в жегите и един млад и здрав организъм може да пострада

Най-честите случаи, при които хората се обръщат към звеното за Спешна здравна помощ са свързани с обострания на кардиологичните и хронични положения. Това са исхемична болест на сърцето, сърдечна непълнота, артериална хипертония и обвързваните с нея хипертонични рецесии, както и слънчевите изгаряния, които се получават след изнензивното излагане на слънце. Това съобщи пред екип на Novini.bg доцент доктор Недялко Григоров, началник на Клиника "Вътрешни заболявания " във ВМА.

Той показа, че най-честите им пациенти са хора със сърдечни проблеми,с неврологични болести, захарен диабет и с декомпенсирани положения в ендокринологията. Обръщат се към експертите, когато тези положения се обострят или настъпи друго остро заболяване. В незабавната медицина мъчно може да се каже, че се каже кой сезон е по-натоварен, твърди доцент Григоров.

По думите му, през лятото се обострят положенията, свързани с дехидратация, а през зимата - респираторните болести и тези, обвързваните с грипните вируси. "В медицината мъчно се приказва за избрана натовареност в избраните сезони. Винаги има добра натовареност. Не се оплакваме от неналичието на работа ", сподели още лекарят. Той не се ангажира с категоризация на пациентите по възраст, само че посочи, че множеството хора над 65-70 години страдат от кардиологични и неврологични болести. По думите му, има и младежи, които могат да пострадат при прекалено излагане на слънце, прекалено стопляне и незадоволителното приемане на течности. Специалистът поучава болните, които имат разнообразни заболявяния, да си одобряват медикаментите постоянно и да наблюдават положението си при персоналния доктор постоянно. Децата и възрастните хора да се излагат по-малко на слънце и да пият повече течности, също по този начин е целесъобразно да съблюдават някакъв режим на организма, който да не води до обострянето на болесттите им. По думите на доцент Григоров, даже и младеж, в доста положително здравословно положение, може да стигне до тяхната клиника. При децата обстановката също е деликатна. Родителите прибягват до незабавното, когато малчуганите са с обезводняване, повръщане, разстройство и зачервявания. "Ние не сме профилирана детска клиника, само че не ги връщаме, стабилизираме ги и ги превеждаме в такива лечебни заведения. Когато децата се излагат на слънце по плажове и басейни, би трябвало да бъдат доста добре защитетени с висок слънцезащитен фактор – минимум 30 и нагоре, наложително е главите им да бъдат на сянка, да пият доста течности и да се подхожда доста деликатно с къпането във водата ", означи още той.

Според доцент Григоров планината е по-благоприятна за туризъм: "Температурите са по-ниски и е по-прохладно, само че това не значи, че би трябвало да подценяваме времето. Там също хората би трябвало да се вардя и от ухапвания от инсекти, кърлежи, змии. Да са добре обути и екипирани, със заредени телефони и да познават планината, с цел да не стига до загубване, а оттова до обезводняване, апетит и даже премръзване, тъй като през нощта температурите падат ". За какво още би трябвало да сме деликатни в горещините: изнемощялост, зашеметяване, промени в зрението, световъртеж и инертност, при обзор се открива ниско кръвно налягане, учестен пулс и изсъхнал език. В летните жеги се губят 800 мл течности и би трябвало да се набират, те са с изключение на другите течности, които тялото отделя. Трябва да се приема до 2 л вода.

По материала работиха Калина Атанасова и Галя Георгиева

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР