Най-честите причини за теглене на кредит през тази година продължават

...
Най-честите причини за теглене на кредит през тази година продължават
Коментари Харесай

Рекорд в тегленето на ипотечни кредити

Най-честите аргументи за изтегляне на заем през тази година не престават да са покупката на парцел или усъвършенстване в съществуващи парцели. Това сподели кредитният специалист Тихомир Тошев, представен от " Фокус ". За българите продължава да е извънредно значимо да имат личен парцел, да основат положителни условия и стандарт за живота си, по тази причина парцелите са водеща причина за изтегляне на заем през тази година, безапелационен бе той.
" Ако погледнем пазара, тази година ще е безусловно рекордна във връзка с тегленето на ипотечни заеми, въобще съществуването на ипотечен пазар в България. Тя ще е рекордна и във връзка с потребителските заеми, и при фирмените заеми също ", посочи кредитният специалист.
Тихомир Тошев сподели, че множеството хора, решили да си купят парцел през тази година, са изтеглили към 140 000 лв.. Това е междинният размер на заема за страната. " Естествено, за София той е по-висок, към този момент приближава 180 000 лв., защото цените на парцелите през първото полугодие на тази година набъбнаха доста. Затова и желаните заеми са по-високи. Когато приказваме за потребителските заеми, приблизително българинът тегли сред 15 и 20 хиляди лв. като потребителски заеми ", сподели той.
Най-честите неточности при тегленето на заем са свързани с това дали ще преценим вярно опциите си. " Всички желаеме да живеем в хубави жилища, по-големи, по-просторни, в най-хубавите квартали на огромните градове, само че от време на време приходите и спестяванията ни не разрешават това. Така че надценяването, това е и ролята на кредитните консултанти - когато забележим, че клиентът надценява опциите, желае да ги надскочи, да го приземим малко, да му кажем  какво е действително за него да получи като кредитиране, да не задлъжнее прекалено и по-късно да се окаже след няколко години, че не може да обслужва този заем, и по този начин мечтаното жилище да се окаже, че би трябвало да го продаде, или пък да се стигне до по-лошия вид - да спре да заплаща, да му бъде взето от арбитър реализатор и продадено ", разяснява специалистът.
Лошите заеми сега са под 3%, което е здравословното равнище за всяка система, и не се чака да набъбнат даже и през зимните месеци, посочи Тихомир Тошев. Когато става въпрос за пари, не би трябвало да сме прочувствени, би трябвало да сме прагматични, посъветва специалистът.
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР