Най-честите нарушения, които сме констатирали в предходни години, са продукти,

...
Най-честите нарушения, които сме констатирали в предходни години, са продукти,
Коментари Харесай

Започвах проверки за качеството на меда

Най-честите нарушавания, които сме установили в предишни години, са артикули, в които има глюкозо-фруктозен сироп, предлагащи се като мед, което е безусловно неприемливо. Глобите при нарушавания варират от 500 до 1000 лева за първо нарушаване на частно лице и от 1000 до 3000 лева Това сподели началникът на бранш в Областна дирекция по сигурност на храните – София Бистра Иванова пред публицисти по време на инспекция в комерсиална верига, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
„ Можем да кажем обаче, че все по-рядко се срещат такива артикули на пазара, тъй като и потребителите стават все по-активни и осведомени, а и контролът е по-добър. Самите производители също се стараят да съблюдават тези условия “, добави Иванова.
По думите ѝ от 1 април 2020 година влиза правилник, който дава подробни инструкции по отношение на оповестяването на произхода на храните изобщо, освен на меда. „ Този правилник има за цел по-добра осведоменост на потребителите. Имаме обединен дълголетен проект, който се спуска всяка календарна година и в него се залагат проби от разнообразни типове храни по разнообразни индикатори “, уточни още тя.
От през днешния ден до 3 януари започват инспекции на меда, който се предлага в комерсиалните обекти. Тези инспекции ще обзет цялата страна. Това, което ще следим, са наличните предлагани количества мед във връзка с оповестената информация на техния етикет, както и документите за генезис, с които те се съпровождат на комерсиалната територия, добави още Иванова.
Тя изясни, че се ревизира също състава на меда, както и инструкции по отношение на предпазване и генезис.
„ В случай на противоречие се издават наставления, в случай че несъответствието не крие непосреден риск за здравето на хората, а в случай че крие подобен, продуктът се слага под забрана, до момента в който се в профил нарушаването “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР