Най-честите нарушения, които се установяват в аптеките, са свързани с

...
Най-честите нарушения, които се установяват в аптеките, са свързани с
Коментари Харесай

Какви са най-честите нарушения, които се установяват в аптеките?

Най-честите нарушавания, които се откриват в аптеките, са свързани с разпределяне на медикаменти без да е показана рецепта. От 300 инспекции, осъществени в аптеки през последната година, досега има издадени 50 наказателни постановления. Това заяви новият шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. Той осведоми и че заради незадоволителна наличност на противогрипни ваксини у нас се чака спомагателен импорт.
 
Недостигът на противогрипните ваксини се отнасял до доста градове в страната, уточни Кирилов. " По принцип вносът на противогрипни ваксини е обвързван с обмисляне на фирмите вносители. Всяка година има разнообразни данни за това какво се чака да бъде належащо като количества. Общо взето, планирането е много мъчно и допускам, че това е повода за съответния проблем. Получихме от разнообразни градове сигнали, тъй че се касае за проблем в цялата страна. Свързахме се с притежателите на разрешението за приложимост на противогрипните ваксини, установихме какви са наличните количества и в този момент ще има спомагателен импорт, тъй че да се подсигурява, че за всички пациенти ще има задоволителни количества ", сподели Кирилов.
 
По мотив Световната седмица за отговорно използване на антибиотици, в Националния център по заразни и паразитни заболявания бе проведена полемика, на която се акцентира, че близо 700 000 души в международен мащаб годишно умират от добита устойчивост на бактериите към антибиотиците. Една от главните аргументи за това е неправилната приложимост на препаратите. Ако тя продължи, до 2050 неналичието на деяние на антибиотиците ще се трансформира в по-честа причина за гибел от рака.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР