Най-честите жертви на мошениците са възрастните хора. Те са доверчиви,

...
Най-честите жертви на мошениците са възрастните хора. Те са доверчиви,
Коментари Харесай

Как да спасим възрастните хора от мошениците

 нарушител

Най-честите жертви на мошениците са възрастните хора. Те са доверчиви, не са привикнали да са нащрек и, най-важното, знаят доста малко за актуалните способи на измамниците от нас, непрекъснатите интернет гости.

Затова сме ви подготвили една директива по какъв начин да подготвите нашите обичани родители, баби и дядовци за вероятните рискове. Предупреден значи въоръжен.

Среднощно позвъняване по телефона 

Късно позвъняване, обезпокоителен глас оповестява по телефона: „ Синът Ви е в полицията за побой/убийство? Какво ще вършим? Ще завеждаме дело или…? Не звънете на никого. Сега ще дам слушалката на един човек… “

Пенсионерът, вдъхновен от концепцията, че може да откупи виновността на роднината си, сграбчва всичките си спестявания и отива да ги даде (или да ги преведе по карта) на изцяло непознатия човек.

Защо това работи?

Неслучайно тези позвънявания постоянно са късно вечер или по нощите. Заради внезапното пробуждане мозъкът ни работи по-бавно. Освен това на всички ни е известно: нощното позвъняване не е на добро; още преди да сме вдигнали слушалката, усещаме, че се е случило нещо неприятно.

А и нощем родителите ви имат по-малък късмет да се свържат с вас. Дори в случай че те не послушат ало измамниците и наберат номера ви, с цел да ревизират истина ли е всичко това, е допустимо да не вдигнете. Много от напряко си изключват звука през нощта.

Как да го предотвратим?

• Разкажете на възрастните хора в детайли за този тип шикалкавене.

• Измислете дружно с тях някоя основна дума или надзорен въпрос за рискови обстановки. Например дано непознатият от слушалката да назове моминската фамилия на майка ви. Дори и да сте в неволя, сходна информация няма по какъв начин да излети от главата ви; в случай че се пробва да ви излъже лъжец, той няма да може да каже нищо.

• Отпечатайте на лист записка с този въпрос до телефона на родителите си

Подозрителен смс 

„ На вашата сметка са преведени 3 000 лв.. С почитание, Вашата банка “. Получавате подобен смс, а след няколко минути ви позвънява разчувствана госпожица: „ Ох, извинете, инцидентно преведох пари на Вашата карта, преведете ми ги назад “.

Вие превеждате парите, а след това се оказва, че не е имало никакъв превод.

Защо това работи?

Струва ни се, че правим положително дело. Това е толкоз прелестно – да окажеш помощ на човек в неволя, а за тази цел би трябвало да изпратиш единствено един смс. Но в действителност честният наредител на превода постоянно има опция да си върне парите независимо. Не би трябвало да се безпокоите и да вярвате и на трогателни разкази на пари за учене, квартира или медикаменти.

Как да го предотвратим?

• Помолете родителите си да ви се обаждат всякога, когато някой желае от тях да преведат пари. И да не взимат такива решения без да се посъветват.

• Успокойте ги и им кажете, че наредителят на превода елементарно може да си върне парите.

Обаждане от „ банката “

Обаждат ви се от чужд номер и оповестяват, че има проблем със сметката ви: неразбираемо отменяне, някой е пробил отбраната или е откраднал картата ви. За блокиране на сметката ви желаят да си кажете персоналните данни: номер на картата, данни на персоналната карта, пин код, номера на противоположната страна на картата  и тъй наречените

Защо това работи?

Страхуваме се, че някой може да се възползва от картата ни. Искаме да решим казуса допустимо най-скоро, а измамниците не ни дават време да помислим над станалото и да проверим по този начин ли е в действителност.

Как да го предотвратим?

• Кажете на родителите си, че не би трябвало да се доверяват на всеки, който се показва за банков чиновник.

• Обяснете им, че същинските чиновници на банката към този момент имат всичките им паспортни данни, както и всички данни, нужни за блокиране на картата при положение на проблем. И те няма да им ги желаят наново. Никакви числа от банковата карта не трябва да се оповестяват на непознати.

Доставят ви пратка

Това е малко по-стар способ за машинация, само че към момента работи. Звъни се на вратата, а там – пощальон с огромен кашон. Казва, че ви носи доставка, само че с цел да я получите, би трябвало да платите разноските за доставката. Подробности не знае, той е единствено пощальон. Доверчивите хора си заплащат за доставката и получават като подарък кутия с тухла или хартия.

Защо това работи?

Ние имаме вяра в чудеса и изненади надалеч повече, в сравнение с ни се коства. Подсъзнателно ни е прелестно да си мислим, че някой непосредствен е решил да ни направи непредвиден подарък, само че това просто е някой шарлатанин, на който са нужни нашите пари.

Как да го предотвратим?

• Обяснете на родителите си, че на всяка пратка би трябвало да бъде указан освен адреса, само че и името и семейството. Ако на кашона няма никаква маркировка, че е предопределена точно за тях, то налице е машинация.

Псевдомайсторите

Отново се звъни на вратата. Там е мъж с работна униформа, допустимо е даже да е с лого на компания. „ Здравейте, синът Ви ни помоли да занесем компютъра на ремонт “ (да се ремонтира тв приемника, пералнята, преносимия компютър, каквото трябва). „ Майсторите “ взимат нужната движимост и си потеглят.

Защо това работи?

Вярно е, че техниката във всеки дом се чупи много постоянно, а родителите одобряват викането на майстори като демонстрация на грижа за тях. Освен това, в случай че родителите са задоволително възрастни, те ще решат, че просто са не запомнили за запланувания ремонт и няма да ви позвънят и да ви попитат за него.

Как да го предотвратим?

• Кажете на родителите си, че сходна обстановка е допустима и че не би трябвало да дават никаква техника на непознати хора.

• Договорете се, че наложително ще ви звъннат, в случай че някой се опита да работи от ваше име.

Проверка на датчика

На вратата човек ви демонстрира уверение за водопроводчик, електричар или чиновник от газова компания. Говори решително. В отговор на всички въпроси демонстрира подправена заповед, призната от Народното събрание, че всеки е задължен да постави някакъв си сензор или измерител, който, естествено, вие нямате. И или би трябвало да платите санкция, или да си купите от него неведомия апарат и да платите услугата по инсталирането му.

Защо това работи? 

Ако не следите от близко новините, доста елементарно ще ви убедят, че в законодателството има някакви промени. А в случай че пък хората са възрастни, те повече от всичко се опасяват да не нарушат закона.

Как да го предотвратим?

• Преди да пуснат чужд човек в дома си, възрастните хора би трябвало да позвънят в ръководещата компания, ВИК, газовия сервиз или всяка друга публична организация (телефоните могат да намерят в указателя) и да  разберат изпращали ли са на адреса експерти. Най-вероятно отговорът ще бъде „ Не “.

Паричната находка

На тротоара ненадейно намиране портфейл. Но едвам щом го вземете в ръце отнякъде се появява притежателят и декларира, че сте го откраднали. Той заплашва, че ще викне полиция, преброява пред вас банкнотите в портфейл и декларира, че липсва известна сума. Повечето хора се уплашват и дават „ недостигащата сума “, с цел да избегнат неловката обстановка.

Защо това работи?

Тези измамници, по принцип, се стараят да притеглят към себе си допустимо най-голямо внимание. За няколко минути към вас ще се събере внушителна навалица, а мошеникът с ненаситност ще споделя на всички, че сте апаш и интензивно ще вика полиция (впрочем, може да има съизвършител в полицейска униформа). Всеки човек в сходна обстановка ще е подготвен да даде всичките си пари, само че и напряко ще потъне в земята от позор.

Как да го предотвратим?

• Както и в другите случаи – с информиране, информиране и отново информиране на всички, изключително на възрастните хора, за известните начини на измамниците. Поощрявайте ги да ви звънят при всяка съмнителна обстановка. И най-важното: по-често общувайте с тях (дори по телефона), с цел да са в течение на вашия живот и да се съмняват в думите на непознати.

Още по тематиката:

Модерните схеми на мошениците

Внимание! Монета върху вратата на кола

Хитрата баба и телефонният лъжец

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР