Най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носаЗапознахме се във

...
Най-чести са хроничните заболявания на гърлото и носаЗапознахме се във
Коментари Харесай

Млади лекари избраха България вместо Германия

Най-чести са хроничните болести на гърлото и носа


„ Запознахме се във Варна, където бях специализант в Университетската болница „ Св. Марина “, а Виктория тогава беше студентка. Независимо един от различен се отдадохме на отоларингологията и тя се трансформира в наш общ път в медицината. Най-напред аз отпътувах за Германия, където попаднах в една от най-големите лечебни заведения в Северен Рейн-Вестфалия. Започнах работа в клиниката по уши, нос и гърло и хирургия на глава и шия “, споделя доктор Илен Косев.

Младият доктор скоро по-късно взел компетентност и бързо се потвърдил като можещ и перспективен отоларинголог. Справял се с голям набор от процедури и интервенции и през 2015 година го повишили в шеф на поделение. Кариерата му траяла да се развива и го назначили за основен доктор.

Д-р Александрова пък пристигнала в Германия през 2012 година. Умишлено избрала друго място, с цел да усвои друг метод на работа. Първо прекарала 3 години в град Хайлброн, до Щутгарт, а по-късно още 3 години в Билефелд като клиниката там е със 105 кревати за заболели със ушно-гърлени премеждия.

Двамата перспективни медици споделят, че решили да заминат зад граница с концепцията да съберат усещания от работата в чужбина, да специализират и да натрупат професионален опит на по-интересно място.

„ Така и се случи. В Германия работехме при извънредно огромна натовареност и имахме опция да забележим и да използван на процедура всичко от специалността. В България нямаше по какъв начин да придобием подобен опит, тъй като младите лекари мъчно се позволяват до операционната зала, до момента в който в Германия всеки ден оперирахме. Работили сме по разнородни случаи и имахме шанса да забележим по какъв начин се лекуват от туморни болести до световъртеж и практикуването на всички останали диагностични процедури – огромните интервенции, ендоскопските интервенции на синуси “, безапелационен е доктор Косев.

Преди година той и брачната половинка му обаче решили да се завърнат и да са по-близо до родните си корени и до околните си хора.

„ Шефовете одобриха този наш избор тежко, тъй като и в Германия са нужни лекари експерти. Ние обаче останахме непреклонни и от април м. година работим и живеем в България. Много сме щастливи и задоволени. Имаме опция за кариерна изява и тук, умерено отглеждаме детето си и се радваме на красивата ни Родина “, безапелационен е доктор Илен Косев.

Двамата медици сондирали отзиви къде да практикуват у нас и никой не им отказал работа. Избрали частната клиника „ Авис Медика “ в Плевен. Ръководството на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ във Велико Търново ги привлякло за откриване на бранш по ушно-гърлени заболявания. Заради мораториума на Здравната каса за финансиране на нови медицински действия те обаче не били назначени на работа в регионалната болница в остарялата столица.
 Двама млади експерти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а брачната половинка му доктор Виктория Александрова е от Русе. Двама млади експерти по отоларингология се завърнаха от Германия, като избраха да практикуват у нас. Д-р Илен Косен е от Горна Оряховица, а брачната половинка му доктор Виктория Александрова е от Русе.
В момента доктор Илен Косев и доктор Виктория Александрова имат собствен кабинет в ДКЦ на МОБАЛ, където преглеждат всеки петък и са консултанти на великотърновското здравно заведение.

„ Разбрахме, че в търновската болница няма поделение по УНГ и стигнахме до извода, че за такива млади лекари като нас е хубаво да стартираме някъде начисто, да изградим нещо сами от нулата, тъй като доста постоянно, когато имаш началници – няма по какъв начин да направиш огромни промени, а би трябвало да се съобразим с открития ред. Така избрахме да работим в плевенска клиника, където оперираме. Във Велико Търново вършим единствено прегледи и съвещания “, прецизира доктор Косев.
Двамата медици бързо придобили огромна известност и се радват на голям интерес от страна на пациентите. Младите доктори твърдо са решени да предложат на локалните хора качествена здравна помощ напълно по немски пример. За задачата донесли във Велико Търново и съвременна инсталация, с която да диагностицират всевъзможни ушно-гърлени болести.
„ Искаме да прилагаме на процедура у нас всичко, което сме научили в Германия. Например там е доста публикувано намаляването на сливиците, вместо цялостното им премахване. Това има същия добър лечебен резултат, както отстраняването, а в това време оставащата тъкан продължава да извършва своята имунологична функционалност. Има обаче случаи, при които заболели сливици се лекуват с години консервативно, което води от време на време до проблеми с ушите, затруднено чуване, развиване на хронични възпалителни болести на белия дроб- бронхити, астма, както и ларингити “, изясняват двамата експерти.

Д-р Илен Косев добавя, че в отделенията по уши, нос, гърло в Германия половината от лежащите пациенти са с онкологични заболявания.

„ У нас доста се изостава във връзка с рехабилитацията и възобновяване на такива хора. Ако един пациент не може да приказва или преглъща след лъчетерапия или интервенция, това не може да се признае за цялостен триумф в лекуването “, изяснява доктор Косев.

Той споделя, че най-чести са хроничните болести на гърлото и носа. Те не се лекуват елементарно и зачестяват, а причина за това са нечистия въздух, тютюнопушенето, напрежението. Туморните формирания пък се срещат най-често при хора на 50-70-годишна възраст.

„ Сред честите болести са полипите на носа и околоносните кухини. Те следва да се лекуват сложно, а когато се постанова – да се направи ендоскопска интервенция за отстраняването им. При нас идват за обзор пациенти, при които тези формирания просто са отстранени от носната празнина, без да се освободят синусите, където те най-често стартират. Това води до чести рецидиви и затруднения “, прецизира доктор Косев.

С доктор Александрова допълват, че това което може би е друго от рутинните проучвания и те могат да предложат на пациентите, е ендоскопско проучване на гърлото за изключване на туморни болести, ултразвук на шия, oперативни интервенции в съвсем цялостния размер на специалността, които правят в „ Авис Медика “ в Плевен.

„ Българският доктор е доста добър експерт. В Германия за обзор се чака с месеци, до момента в който в България не е по този начин. Освен това в случай че у нас за половин ден проверявам 20 души, в Германия за същото време през кабинета минават над 60 пациента “, акцентира доктор Илен Косев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР