Най-честата причина за продажба на земеделска земя е необходимостта от

...
Най-честата причина за продажба на земеделска земя е необходимостта от
Коментари Харесай

Земеделската земя идва на помощ, когато спешно трябват пари

Най-честата причина за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания. Това излиза наяве от изследване на пазара, направено от компанията за ръководство на аграрни активи „ Агрион “. Собствениците и наследниците търсят купувачи за земите си и поради придобиване на различен неподвижен парцел. Наближаващите абитуриентски балове, идна женитба, прехрана на студент или възпитаник или тръгване в чужбина също са измежду посочените аргументи в разбора на земеделската компания.

Притежатели на поземлени активи у нас са най-вече хора на възраст над 55 години, със междинни за страната приходи, за които продажбата на парцел е най-сигурния метод да обезпечат нужните пари. Те имат приблизително по 20 дка земи, които обаче са разпокъсани в разнообразни землища.

Изследването демонстрира, че по-голямата част от младите притежатели на земя и тези, живеещи в огромните градове, нямат опция и предпочитание да обработват земите си и да се занимават със земеделие. Те имат други специалности и не разчитат на парцелите си с цел да се прехранват. Обикновено терените са им в отдалечени региони, постоянно над 100 км разстояние. Другата огромна група притежатели са възрастни хора, които нямат физическа и финансова опция да обработват огромни площи земя.

В множеството случаи притежателите и наследниците отдават земите си на локални арендатори или родственици против алегорични суми или ги остават да пустеят. Проучването на „ Агрион “ демонстрира, че 20% от притежателите на земя са изоставили парцелите си, а голяма част от тях нямат визия за местоположението и размера им. Според формалните данни на земеделското министерство необработваемите площи в България през 2016 година са над 1.93 млн. дка, което е с 1% повече спрямо миналата година.

Анализът демонстрира, че един от водещите фактори при избора на покупател остава сигурността на договорката и бързото и осъществяване, като капацитетите продавачи избират документите по продажбата да не бъде подготвяна от тях. Те избират да сключат с компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник, и се грижи за земите, които ръководи. Цифрите сочат, че делът на притежателите на земя, които посещават офис на „ Агрион “ се е нараснал двойно. Дружеството е най-разпознаваемият за частните притежатели бранд и най-популярната компания измежду евентуалните продавачи. Освен за съвещания и изследването на благоприятни условия за финансиране, от ден на ден хора са посетили някой от районните офиси на „ Агрион “ в опит да сключат договорка. Според анализаторите съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела, което икономисва съществени разноски и време на продавачите.




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР