Най-чаканото дерби в руския футбол - това между Зенит и

...
Най-чаканото дерби в руския футбол - това между Зенит и
Коментари Харесай

Без победител в Битката на двете столици

Най-чаканото дерби в съветския футбол - това сред Зенит и Спартак (Москва), завърши без голове. Двата гранда изиграха забавен мач пред над 60 000 фенове, само че не съумяха да си вкарат гол. Положения не липсвха и пред двете порти, само че равенството е обективен излаз от дуела, след който противниците не престават да са единствените тимове без загуба.

Ивелин Попов беше запаса за Спартак и се появи в 79-ата минута. В добавеното време българският национал получи жълт картон.
Лучшим игроком августа 2018 година болельщики выбрали Артёма Дзюбу.

Почётную награду нападающему @zenit_spb и @TeamRussia перед началом матча 6-го тура с московским «Спартаком» вручил популярный музыкант Сергей Шнуров. pic.twitter.com/ucDbja3OXY
— Российская Премьер-Лига (@rfpl) 2 септември 2018 година Зенит води в класирането с 15 точки, Спартак е втори с 14, а на трето място остана Ростов.

Големият конфликт пристигна в по-удобен миг за питерци. Те имаха цялостен актив след 5-ия кръг в шампионата, а през седмицата се класираха за груповата фаза на Лига Европа, въпреки и след загуба от норвежкия Молде. Спартак изоставаше с 2 точки от огромния си противник, само че с победа на " Санкт Петербург Арена " можеше да оглави класирането. Столичани обаче продадоха звездата си Куинси Промес на Севиля и през днешния ден за първи път излязоха без холандския национал.
61 467 #ЗенитСпартак pic.twitter.com/QCIA2MBGRU
— «Санкт-Петербург» (@spb_stadium) 2 септември 2018 година Спартаковци имаше от какво да се тормозят, тъй като изгубиха пет от предходните си 6 турнирни гостувания на Зенит, а резултатите в тях бяха повече от стряскащи - 0:5, 2:5, 1:5...

И двамата треньори заложиха на любопитни сформира, в които не липсваха изненади. Сергей Семак не можеше да разчита на контузените Александър Кокорин, Кристиан Нобоа, Емануел Мамана, Александър Анюков, Юрий Жирков и Олег Шатов. При отсъствието на половината титуляри късмет получиха Луиш Нето, Александър Ерохин и Роберт Мак, които по-често остават измежду запасите. Естествено, в предни позиции действаше някогашният футболист на Спартак Артьом Дзюба, а Себастиан Дриуси имаше по-свободна роля зад съветския национал.
Итак, друзья, избор и стартовый состав сине-бело-голубых на матч #ЗенитСпартак! pic.twitter.com/im3pWuHirY
— ФК «Зенит» (@zenit_spb) 2 септември 2018 година Масимо Карера взе смелото решение да пусне от първата минута младока Александър Ломовицкий на позицията на Промес, а в титулярния състав се появи и оповестеният от мнозина за трансферно отчаяние Педро Роча. Двамата помагаха по фланговете на централния нападател Зе Луиш, а тримата в средата на терена бяха Роман Зобнин, Фернандо и Денис Глушаков. Освен Попов, пренребрегнати се оказаха Софиан Хани, Дмитрий Комбаров, Луис Адриано и Александър Самедов.

Началото беше нервно. Зенит се стремеше да владее по-продължително топката, само че футболистите в синьо постоянно бъркаха при подаванията. След четвърт час игра Роберт Мак насочи първия прецизен удар към вратата на Александър Максименко, само че той бе прекомерно слаб, с цел да затрудни вратаря на Спартак. Малко по-късно Роча изиска дузпа след единоборство с Бранислав Иванович, само че Владимир Москальов беше на друго мнение.
Представляем наш состав на игру с @zenit_spb. Эти парни будут сражаться за победу! #Спартак #ЗенитСпартак #Spartak pic.twitter.com/8mS91hho5N
— FC Spartak Moscow (@fcsm_official) 2 септември 2018 година В 21-ата минута Дзюба се възползва от ръстовото си преимущество и стреля рисково с глава, само че около гредата. В средата на полувремето централният бранител на Спартак Самуел Жиго се контузи и трябваше да бъде сменен от Георгий Джикия. Дриуси пък закъсня да засече подаване на Дзюба след неточност на Лоренсо Мелгарехо.

В 33-ата минута Спартак пропиля превъзходна опция за гол. Зе Луиш изведе Зобнин, Андрей Луньов излезе и мазета с шпагат, само че топката попадна в Николай Расказов. След центрирането на десния бек Роча като по знамение не уцели вратата.
Зенит отговори с рискова офанзива, при която Дриуси влезе в наказателното поле, а Фернандо го изрита, само че Москальов и този път не уточни бялата точка. Аржентинецът беше в центъра на събитията и малко преди почивката, когато шутира от фаул, само че настрана от задачата.

В началото на втората част Дриуси получи травма и Семак го смени с Ернани. Бразилецът можеше да се разпише при първото си допиране до топката, само че Максименко внимаваше. В 55-ата минута двама спартаковци се отскубнаха от отбраната на Зенит, само че Зе Луиш се забави с паса и Игор Смолников избави домакините с съвършен шпагат.
Спартак беше рисков при статичните положения и в 66-ата минута сантиметри разделиха Джикия от гола след положително центриране на Фернандо. Послдва напън на Зенит и подъл шут на Мак около вратата.

Ивелин Попов се появи на терена в 79-ата минута вместо Глушаков. Последният коз на Сергей Семак пък беше стартирането на втори централен нападател в лицето на Антон Заболотний.
И двата тима търсеха успеха в последните минути. Зенит центрираше към Дзюба и Заболотний, а Спартак търсеше с дълги подавания Зе Луиш и Попов. Хаотичичният напън на домакините не докара до гол и те изгубиха първи точки през сезона, само че не престават да са водач в подреждането. Спартаковци могат да са удовлетворени, че си потеглиха непобедени от Санкт Петербург и не разрешиха разликата със Зенит да се усили.

В идващия кръг Спартак ще е хазаин на Ахмат, а Зенит ще пътува до Оренбург за мач с новака в Премиер лигата.

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА Премиер Лига 6 кръг, неделя 2 септември  Зенит 0:0краен резулат  Спартак Москва
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР