Най-богатият и вероятно най-могъщият човек в Чехия - така журналистът

...
Най-богатият и вероятно най-могъщият човек в Чехия - така журналистът
Коментари Харесай

Кой е Петр Келнер, който купува "Нова" и "Теленор"

Най-богатият и евентуално най-могъщият човек в Чехия " - по този начин журналистът Ян Клесла разказва в публикация за " Капитал " Петр Келнер, който ще придобие " Нова телевизия " и " Теленор ".

В Индекса на милиардерите на организация " Блумбърг ", Келнер се намира на 106-то място с активи на стойност 13 милиарда $. " Форбс " ги правят оценка на 16.2 милиарда и го слагат на 105-та позиция в света.

" Няма негови фотоси като се изключи няколкото, направени при редките му обществени изяви, които са с недобро качество, както и формалните портрети от годишните отчети на компанията му. А те не може да бъдат препечатвани. Чешките медии даже бяха предизвестени " да не употребяват името на господин Келнер в заглавия, в случай че не е безусловно належащо ", споделя Клесла.

Келнер купува 95% от " Нова броудкастинг груп " посредством холдинга PFF Group. Tой е основан през 1991 година като капиталов фонд за присъединяване в приватизирането на държавния бранш след рухването на комунизма, като и до през днешния ден Петр Келнер остава най-големият акционер.

Първата огромна покупка е тази на най-големия осигурител Ceska pojistovna, а наличието на този пазар остава непроменяемо - през 2007 година бе подписано съглашение с италианската Generali за основаване на Generali PPF Holding - взаимно сдружение за бизнес в Централна и Източна Европа и някогашния Съюз на съветските социалистически републики, а през 2013 година продаде каузи на колегата си.

" Най-голямата част от активността и главен източник на благосъстояние за Келнер се крие в продажбите на дребно ", написа още Клесла. " Той е обвързван с безусловно всяка една стационарна и всяка мобилна връзка в Чешката република и Словакия. Същото може да се каже и за пералните машини, хладилниците и тв приемниците в огромна част от Източна Европа и Азия, главно в Китай. Келнер също по този начин гледа към Съединени американски щати, а в този момент има интерес и към телекомуникационни и медийни интервенции в България, Унгария и други европейски страни. "

Телекомуникациите

През 2012 година PPF афишира проекти да стане четвъртият чешки мобилен оператор. Включвайки се в търг за честоти, тя наддава толкоз нападателно, че мобилните оператори пробват да убедят ръководителя на чешкия телекомуникационен регулатор да спре процеса. Правителството го уволнява, наследникът му стартира нова продажба, PPF се отдръпва от търга, а най-големият оператор по това време Telefonica O2 изгубва самообладание и продава чешките си интервенции на Келнер, споделя Клесла.

" По този метод, вместо да построи нова лична компания и да подтиква конкуренцията, PPF купи водача на мобилния пазар и монополист във фискираните линии. Малките играчи се отдръпнаха от търга и един от мениджърите им, (Томаш) Будник, стана основен изпълнителен шеф на новия оператор на PPF. Сделката бе подписана и Келнер още веднъж получи най-хубавата позиция на пазара на добра цена. Правителството беше безпомощно, чешките клиенти не получиха обещаното, само че всичко беше изцяло законно. "

Медиите

" Компанията е взела участие в пазаруването и преструктурирането на най-голямата чешка частна телевизия - Nova. Тя е продадена за доста пари и с голяма облага на американската компания съдебномедицинска експертиза - сегашният притежател на българската bTV. Но по-важното е, че това начинание събира Келнер с Иржи Шмейц, който по-късно става милиардер с помощта на поддръжката на PPF. Шмейц подкрепя разширението на финансовата компания Home Credit, изключително в Русия, Съединени американски щати, и най-много Китай ", споделя Клесла.

Китай

" Екипът на Келнер работи интензивно и в продължение на доста години за отварянето на големия китайски пазар и въпреки всичко съумя през 2010 година Именно поради този бизнес китайски представители започнаха да вземат участие в чешката политика по-активно. Наричани са " китайските пратеници " в ЦИЕ. Реалното въздействие на PPF и Келнер в Чешката република не може да бъде изчислено, само че е голямо. Единственият, който може да му бъде противник в това отношение, е актуалният министър председател и милиардер Андрей Бабиш.

Най-големият обществено прочут политически скандал, обвързван с Келнер, се случи преди три години, когато той бе с чешкия президент Милош Земан на публично посещаване в Пекин. Те се върнаха в Прага дружно на борда на частния аероплан на Келнер, с цел да може президентът да дойде в точния момент за формалната гала по случай националния празник на Чехия на 28 октомври. Ето за какво в Чехия беше известна шегата, че в действителност президентът Земан е отишъл с Келнер на публично посещаване в Китай, а не противоположното. Въпреки събитията даже това пътешестване е считано за триумф за Келнер. Както споделят чешките предприемачи: " Петр Келнер постоянно печели ".

Връзките сред Келнер и Земан бяха в допълнение развити, като се допуска, че PPF стои зад организирането на помпозното посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Прага, както и неотдавнашното преизбиране на Земан. Политическите връзки на чешките публични лица с китайците не престават да се задълбочават без друга действителна причина с изключение на PPF. Например по време на неотдавнашното публично китайско посещаване в Прага PPF подписа договорката за продажба на интервенциите си в Хонконг. И то на публично, само че съвсем скрито събитие в Пражкия палат, на което хазаин беше самият чешки президент. Само формалните китайски медии получиха позволение да го отразят, а групата се ограничи до нормалното " Без коментар ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР