Най-богатият човек в Саудитска Арабия - принц Алуалид бин Талал,

...
Най-богатият човек в Саудитска Арабия - принц Алуалид бин Талал,
Коментари Харесай

Запознайте се! Това е най-богатият принц в Саудитска Арабия

Най-богатият човек в Саудитска Арабия - принц Алуалид бин Талал, постоянно е именуван „ Уорън Бъфет на Саудитска Арабия. “ Подобно на Бъфет, Алуалид съумява да натрупа своето положение посредством проницателни вложения. Тази седмица той разгласи, че еинвестирал 250 млн. $ в Snap Inc, които му обезпечават 2.3-процентен дял в компанията.
Ето по какъв начин принц Алуалид бин Талал употребява релативно малко количество пари, с цел да построи един от най-скъпите капиталови портфейли в света, съгласно Investopedia:
Богатството на Алуалид
След като приключва лицей, Алуалид бин Талал взема назаем 30 000 $ от татко си, с цел да основе ивестиционна компания. Той губи всичките пари в границите на първите 12 месеца и вследствие на това му се постанова да стартира изначало. Ако превъртим времето напред до днешни дни, повече от 35 години след началото на кариерата му, Алуалид е един от най-богатите и съумели вложители в света.

Към 8 август, 2018 година учредената през 1980 година от него компания - Kingdom Holding Company, е с пазарна капитализация от 33.35 милиарда саудитски риала, или 8.89 милиарда $. Мажоритарният дял на Алуалид му дефинира персонално положение в размер на 18.7 милиарда $. Той употребява Kingdom Holdings, с цел да има дялове в интернационалните компании от най-различни браншове, включително банки, недвижими парцели, и опазване на здравето.
Това е най-откачената и харизматична двойка на Холивуд! Шегите, които си разменят, са доста пиперливи, само че... (СНИМКИ)
Най-забележителните му вложения включват обилни дялове във Four Seasons Hotel Ltd., Citigroup Inc. и Euro Disney S.C.A.
Освен че управлява огромен капиталов портфейл, Алуалид има голям дворец, в който работят 100 души, както и аероплан Boeing 747. През 2015 година той даде обещание да подари по-голяма част от положението си за щедрост.
Детство и обучение
Пътят на Алуалид към милиардерския статут не е история за постигане от последна беднотия до благосъстояние. При раждането си през 1955 година, Алуалид става член на богатото кралско семейство на Саудитска Арабия.

Той е първият внук на първия монарх на Саудитска Арабия - крал Ибн Сауд, и племенник на последния крал - Абдула Сауд. Също по този начин, бащата на Алуалид - принц Талал, преди време е бил финансов министър на Саудитска Арабия, а майка му - принцеса Мона ал Солх, е щерка на първия министър председател на Ливан.

Снимка: Twitter
Като саудитец Алуалид е отгледан в семейство, което изповява исляма. Той също по този начин демонстрира признаци, че ще бъде сполучлив бизнесмен още в детството си. „ Още като дете човек можеше да види решителността в погледа му “, споделя неговата майка.

Негов другар от детството му пък споделя, че всеки ден след учебно заведение двамата играели Монополи и Алуалид постоянно успявал да го победи. „ Мисля, че бях задоволително интелигентен, с цел да го надвия, само че той постоянно намираше метод да ме победи, тъй че знаех, че като порасне, ще печели пари.’’
Като младеж Алуалид стартира да се бунтува и вследствие на това родителите му го записват във военно учебно заведение, където да се научи на дисциплинираност. На 20-годишна възраст Алуалид напуща Близкия изток, с цел да учи бизнес администрация в Съединени американски щати.

Той получава бакалавърска степен от колежа Менло в Калифорния през 1979 година, а по-късно и магистърска степен по Социални науки от колежа Сиракюз в Ню Йорк през 1985 година
Използване на опциите
След като получава бакалавърската си тапия в Съединени американски щати, Алуалид се завръща в Саудитска Арабия, с цел да започва бизнес кариера. По това време страната е в стопански напредък.
В онази епоха Саудитска Арабия изисквала непознатите компании, които се интересуват от това да развиват активност в страната, да имат сътрудници и представители, които са жители на кралството. Това основава доходоносна опция за локални предприемачи, които желали да се облагодетелстват от огромното количество директни задгранични вложения, които влизали в страната.

В резултат на това, доста хора, включително и Алуалид, стават локални представители на интернационалните компании и по-късно таксували тези компании с комисионна за всяка договорка, подписана в Саудитска Арабия. Комисионната варирала от 5% до 30% на договорка.

Въпреки че работел с задгранични компании и строителни бизнесмени, на които помагал да започват плановете си в страната, той постоянно не желал комисионна, обяснявайки, че това не му харесвало, тъй като било „ доста бърз метод за печелене на пари “. Вместо това Алуалид получавал дял в плановете, за които помагал.

Той употребявал тази идея за първия си огромен контракт, който става факт през 1982 година, когато получава строителна поръчка от южнокорейска компания. Освен това, покупко-продажбите, от които Алуалид получавал комисионна, му помогнали да събере задоволително средства, с цел да натрупа постепенно непретенциозен заможен портфейл.

Благодарение на поредност от сполучливи контракти и неналичието на налози върху приходите в Саудитска Арабия, при започване на 1989 година положението на Алуалид към този момент възлизало на 1 милиарда $. Това се случва тъкмо 10 години, откакто се дипломира.
Разрастване на портфейла
В средата на 80-те години Алуалид стартира да диверсифицира капиталовия портфейл на Kingdom Holdings. Една от първите му и най-забележими вложения е 7-процентен дял, който последователно натрупва в United Saudi Commercial Bank - локална обществена банка, която била на ръба на банкрута.

Посредством враждебно придобиване, което било първото от рода си в Саудитска Арабия, Алуалид и други огромни акционери в банката сменят управлението и цялостната тенденция на бизнеса. Неговата тактика се оказва сполучлива и банката, в последна сметка, е добита от Samba Financial Group - най-голямата финансова компания в кралството.

Снимка: Twitter
Името Алуалид стартира да притегля вниманието в областта на бизнеса и финансите в западния свят през 90-те години. В началото на това десетилетие Citigroup изпитва съществени проблеми. Освен че не съумява да покрие финансовите условия на Федералния запас, банката има и доста неприятни заеми.

Това кара доста от акционерите да считат, че банката ще банкрутира, в резултат на което акциите й се обезценяват доста. Алуалид, въпреки това, считал, че рецесията в Citigroup ще е краткотрайна.

Той се възползва от ниската цена на акциите и купува 4.9-процентен дял от банката за 207 млн. $. Стойността на тази инвестиция по-късно скача, а тя остава съществена част от капиталовия портфейл на Kingdom Holdings.
Оттогава Алуалид печели и от доста други вложения в най-различни компании, като Twitter, където е един от първите вложители, преди още компанията да стане обществена, и News Corporation.
83-дневното наложително задържане
В извънредно изявление за Bloomberg, излъчено на 20 март 2018 година, Алуалид разкри, че освобождението му на 27 януари, след 83-дневен насилствен престой в хотел Riyadh Ritz-Carlton, е станало допустимо след " съглашение с държавното управление. "

Той не разкрива финансовите параметри на съглашението, само че съгласно Wall Street Journal, сумата е " минимум 6 милиарда $. " Алуалид споделя пред Bloomberg, че " против него публично не са повдигани обвинявания “.
Алуалид бе задържан на 4 ноември 2017 година като част от огромната акция против корупцията в Саудитска Арабия, което той дефинира като " неразбирателство. " Смята се, че карцерът му е поръчан от личните му чичо и братовчед. Обвиненията против принц Алуалид бяха за пране на пари, подкупи и изнудване на длъжностни лица.
Извод
Въпреки че е роден в кралско семейство, принц Алулид бин Талал натрупва по-голяма част от положението си самичък. След като се дипломира от колежа, той стартира бизнес с релативно дребен заем от татко си.

В последна сметка, построява мултимилиарден бизнес конгломерат посредством поредност от сполучливи вложения в парцели и компании, както в Саудитска Арабия, по този начин и в чужбина.

Източник: profit.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР