Най-богатият човек в Хонконг - Ли Кашин се пенсионира. Бизнесменът,

...
Най-богатият човек в Хонконг - Ли Кашин се пенсионира. Бизнесменът,
Коментари Харесай

Най-богатият и могъщ човек в Хонконг се пенсионира

Най-богатият човек в Хонконг - Ли Кашин се пенсионира. Бизнесменът, който ще навърши 90 години през юли, излиза в заслужена отмора след повече от 50-годишна кариера, в която съумя да натрупа едно от най-големите благосъстояния в Азия, развивайки разнородни бизнеси - от строителството на небостъргачи до продажбата на сапуни.

По-големият му наследник Виктор ще поеме ръководството на конгломерата, чиято активност се отразява на живота на съвсем всички в Хонконг - фамилната Power Assets Holdings обезпечава електрическата енергия, а веригата супермаркети ParknShop продава хранителни артикули в специфичния административен регион. Кашин ще остане консултант на групата, откакто се отдръпна през май.

Групата също по този начин ръководи магазини за мобилни телефони, дрогерийните вериги Superdrug и Savers във Англия, има пристанища по целия свят и надзорен дял в Husky Energy в Канада.

 Най-богатият човек в Хонконг с огромна инвестиция в електрическите автомобили
Най-богатият човек в Хонконг с огромна инвестиция в електрическите автомобили

Милиардерът уголемява бизнес империята си

" Поглеждайки обратно към всички тези години, за мен беше чест да основа Cheung Kong и да послужвам на обществото. Това е най-голямата ми чест ", сподели Кашин пред препълнената с публицисти зала в Хонконг.

Милиардерът се пенсионира на върха, защото 4-те му компании - CK Hutchison, CK Asset, CK Infrastructure Holdings и Power Assets Holdings - регистрираха по-високи облаги за 2017 година Акциите на фирмите също вървят нагоре.

Със положение от към 34 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg, Ли e знак на триумфа за цялото потомство поданици на Хонконг. Той е най-богатият човек на острова, поставяйки началото на ера, избрана от шепа китайски авантюристи, които емигрират и построяват огромни империи в Азия.

 Един от най-богатите хора в света излиза в пенсия на 90 години
Един от най-богатите хора в света излиза в пенсия на 90 години

Ли Ка-шин излиза от бизнеса през идната година

За мнозина той е лицето на изменящото се благосъстояние на Хонконг, защото английският хайлайф на някогашната колония последователно отстъпва на китайските династии.

" Пенсионирането на Ли символизира края на една ера. Никой не може да размени Ли Кашинг като именития създател на най-големия конгломерат в Хонконг ", твърди Джоузеф Фан, професор в Китайския университет в Хонконг, който изследва фамилния бизнес на милиардера в продължение на 2 десетилетия.

Съобщението за пенсионирането му илюстрира увереността му в приемствеността на бизнеса, защото той приготвя сина си от няколко десетилетия, споделя Фан.

Бизнес магнат и наедрял капиталист

Ли въплъщава някои от споровете, които следват от възхода на района: наименуван " Супермен " от локалните медии поради своя бизнес усет, той символизира неравенството в един от международните градове с най-изкривена демографска конструкция на благосъстоянието. Той е строител на недвижими парцели, който завоюва удивление поради предприемаческите си умения и управител на компании, които са толкоз преобладаващи. че постоянно потискат по-малката конкуренция.

Той също по този начин е и капиталист, който ухажва комунистическите водачи. Основна фигура в издигането на Китай като икономическа суперсила, Ли е най-изтъкнатият измежду едно потомство магнати от Хонконг, които вложиха в Китай откакто Дън Сяопин и неговите наследници насърчиха икономическите промени. Инвестициите му в континентален Китай обгръщат браншове от енергетиката до търговията на дребно и инфраструктурата.

 Холдингът на Ли CK Hutchison оперира в над 50 страни
Холдингът на Ли CK Hutchison оперира в над 50 страни

Започвайки с някои навременни вложения в локални парцели, които затвърдиха благосъстоянието му, Ли построи бизнес империя, която включва търговия на дребно, енергетика, пристанища, телекомуникации, медии и биотехнологични компании по целия свят. Контролирани от него компании са измежду най-големите задгранични вложители във Англия.

За мнозина в Хонконг Ли е занаятчия на покупко-продажбите и капиталов гуру от ранга на Уорън Бъфет. Най-ефективните му покупко-продажби включват облага от 15 милиарда $ от продажбата на мобилен оператор на Острова на немската Mannesmann (първия частен мобилен оператор в Германия) през 1999 година Той е главен вложител в софтуерни стартъпи като Фейсбук, Spotify и Siri. По време на обществените му изяви, Ли постоянно е питан за прогнози акциите, пазара на недвижими парцели и стопанската система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР