Най-богатият човек в Африка - Алико Данготе, планира да инвестира

...
Най-богатият човек в Африка - Алико Данготе, планира да инвестира
Коментари Харесай

Най-богатият човек в Африка инвестира до $50 млрд. в Европа и САЩ

Най-богатият човек в Африка - Алико Данготе, възнамерява да влага сред 20 и 50 милиарда $ в Съединени американски щати и Европа до 2025 година Планът му е да вложи парите си във възобновима сила и петрохимикали, написа Bloomberg.

60-годишният нигериец, направил положението си от цимент, ще стартира вложенията през 2020 година, откакто завърши стартиралите към този момент аграрни планове на стойност 5 милиарда $ и петролна рафинерия за 11 милиарда $ в своята страна.

" От 2020 година нататък 60% от бъдещите вложения ще бъдат отвън Африка, с цел да реализираме баланс ", споделя Данготе. По оценка на Bloomberg той има към 11.6 милиарда $.

Той съобщи, че главната част от вложенията ще бъдат в Съединени американски щати и Европа. " Мисля, че възобновимата сила е бъдещето ", счита милиардерът.

През последните години Данготе съумя да диверсифицира своите вложения - и географски, и в нови промишлености. Dangote Cement - компанията, която дава отговор за съвсем 80% от благосъстоянието му, стъпи в още 9 африкански страни.

Преди две години той стартира градежа на рафинерия покрай Лагос - по този начин наречената комерсиална столица на Нигерия. Тя ще добива 650 000 барела нефт на ден.

През идващите три години той счита да влага 4.6 милиарда $ в захар, ориз и млечни артикули.

" Когато погледнете обстановката - освен в Нигерия, само че и в останалата част на Африка - огромна част от страните разчитат на импорт на храна. Затова първото нещо, което ще създадем, е да осигурим сигурност за съществуването и производството на храна ", споделя Данготе.

 Нигерия влага $41 милиарда в инфраструктура
Икономика №1 в Африка влага $41 милиарда в инфраструктурата си

Страната ще направи опит да понижи зависимостта си от добива на нефт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР