Най-богатият чех Петр Келнер може да купи bTV Media Group,

...
Най-богатият чех Петр Келнер може да купи bTV Media Group,
Коментари Харесай

Петр Келнер купува bTV

Най-богатият чех Петр Келнер може да купи bTV Media Group, оповестява "Капитал ".

Три самостоятелни източника са удостоверили, че договарянията сред него и притежателя на bTV - американската компания CME, са на заключителен стадий. Официалното оповестяване на договорката се чака през днешния ден или до дни.

PPF - фондът, следен от Петр Келнер, се чака да придобие контрола върху цялата група CME, която с изключение на bTV има едни от най-големите малките екрани (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири страни - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Това е финалът на договаряния, които продължаваха в друга форма през последната година. Освен Келнер към съдебномедицинска експертиза на първичния стадий демонстрираше интерес и американската компания Discovery, известна с едноименните телевизионни канали. В началото на договарянията PPF участваше в консорциум с United Group - компания, която има телеком оператори, тв снабдители и канали на територията на някогашна Югославия. United Group е един от двамата финалисти в договорката за БТК, която се случва по едно и също време с тази за CME. Според източници на "Капитал " първичната спогодба при взаимните договаряния за телевизионната компания е била след покупката каналите в другите страни да се разпределят сред сътрудниците, като bTV и тези в Чехия и Словакия останат за Келнер.

В последна сметка в покупката на CME обаче публично в този момент взе участие единствено PPF. Вероятно компанията ще резервира малките екрани на тези пазари, на които има и различен бизнес - България (Келнер закупи "Теленор - България "), Чехия и Словакия, а за другите - Румъния и Словения, ще търси след време купувачи. В "БТВ медиа груп " като миноритарен притежател взе участие с 6% и рекламният и медиен съветник Красимир Гергов. Пред "Капитал " той сподели, че все още няма какво да разяснява, само че не отхвърли договорката с PPF. Гергов добави още, че не има намерение да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава, написа Капитал.

Още преди месец участник в договорката разяснява пред "24 часа ", че тя ще бъде финализирана в средата на октомври. Още при започване на договарянията импровизирано се знаеше, че милиардерът, който не съумя да купи Нова телевизия, има интерес главно към 3 от 5-те малките екрани в пакета - Чехия, Словакия, Словения. Каква форма на благосъстоятелност купувачът ще избра за медиите в България и Румъния не е ясно. Възможно е договорката за bTV да върви паралелно с продажбата на БТК -този вид към момента е вероятен, защото фондът PPF и "Юнайтед груп " играеха първоначално дружно за малките екрани. "Юнайтед груп " е един от двамата финалисти в договорката за БТК.

Пред "24 часа " Красимир Гергов, който е миноритарен притежател с 6% в bTV Media Group удостовери своята позиция, оповестена пред "Капитал ", че не има намерение да се разделя с миноритарния си дял в bTV. Той се въздържа да разяснява развиването на договорката.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР