Най-богатият българин, който от години живее в САЩ, отново даде

...
Най-богатият българин, който от години живее в САЩ, отново даде
Коментари Харесай

Компанията на Влад Тенев е сред най-желаните за работа в САЩ


Най-богатият българин, който от години живее в Съединени американски щати, още веднъж даде мотив за горделивост.

Компанията Robinhood Markets, учредена от Владимир Тенев и американеца от индийски генезис Байджу Бат, към този момент е третата най-голяма частна финтех корпорация в Съединени американски щати. Тя е и на шесто място в класацията на LinkedIn за най-желано място за работа.

Оценявана на 5.6 милиарда $, Robinhood предлага необятен набор от услуги, ориентирани към елементарните вложители в Съединени американски щати. Чрез платформата на стартъпа потребителите могат да търгуват с стандартни акции и борсови артикули без заплащането на комисиона на всяка трансакция.

Тенев е считан за един от новите 11 милиардери в света. Той бе записан в този първокласен клуб от финансовите издания Bloombеrg и Forbes, които през предходната година го включиха в класацията в влиятелния клуб.

Сред преимуществата на компанията на Тенев и Бат е, че тя разрешава

В края на предходната година Robinhood разгласи, че ще предлага разплащателни и спестовни сметки с невижданата за Съединени американски щати рента от 3% (при междинна рента за страната от 0.10%).

Компанията работи с дебитна карта на Mastercard, която разрешава тегленето на средства без такса от над 75 хиляди банкомата в страната. Тъй като няма банков лиценз, Robinhood оперира услугите по спестовните и разплащателните сметки в партньорство с основаната в Охайо банка Sutton Bank.

Така учредената през 2013 година компания с бързи темпове се трансформира в един от флагманите на финтех технологиите в Съединени американски щати, като напоследък има редица клюки, че бизнесът на Тенев и Бат се готви за излизане на финансовите пазари, излиза наяве от обява във Forbes.

Без подозрение едно вероятно IPO би привлякло забележителен интерес, защото Robinhood сполучливо върви в посока основаване на цялостен затворен цикъл за своите консуматори – платформа за търговия с акции и криптоактиви, подкрепена от обичайната услуга за ръководство и предпазване на средства в лицето на разплащателните и спестовни сметки на стартъпа.

Успехът на Robinhood Markets е част от един бързо разрастващ се бранш. Стартъпите за финансови технологии не престават да притеглят внимание и капитал. През 2018 година в Съединени американски щати се появиха най-малкото 6 нови еднорози (компании, оценени на над 1 милиарда долара), занимаващи се в тази сфера.

Само в Съединени американски щати финтех фирмите регистрират набрано финансиране от 12.4 милиарда $, което е 43% повече по отношение на 2017 година, сочи отчет на CB Insight.

Този напредък изпреварва нарастването от 30% на годишна база в рисковите вложения в границите на Съединени американски щати. Финтех фирмите имат потребност от този ритъм на финансиране, защото разбор на Brex показва, че този тип бизнес изразходва средства с по отношение на останалите стартъпи, разрастващи активност в разнообразни сфери.

Основаният от българина стартъп се оказа и измежду най-желаните за работа в Съединени американски щати. Robinhood заема шестото място в влиятелната ранглиста на LinkedIn.

За да бъдат включени в тазгодишната ранглиста, фирмите трябваше да са непублични, на седем години или по-млади и да имат 50 или повече чиновници.

След това от LinkedIn са прегледали интензивността на своите над 500 милиона консуматори, с цел да отчетат растежа на заетостта, ангажираността със чиновниците и способността на всяка от фирмите да притегля най-талантливите чиновници от известни работодатели.

Robinhood e основана в Менло Парк, Калифорния, и разполага с 250 чиновници.

Тенев, който е съосновател и основен изпълнителен шеф, изяснява, че компанията създава хрумвания за нови артикули, като изследва нещата, които търсят потребителите й, само че не съумяват да намерят в приложението. /novinarsko.eu
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР