Най-богатият 1 процент от световното население е отговорен за над

...
Най-богатият 1 процент от световното население е отговорен за над
Коментари Харесай

Най-богатият 1% от световното население произвежда най-много въглеродни емисии

Най-богатият 1 % от международното население е виновен за над два пъти повече въглеродни излъчвания, в сравнение с най-бедната половина от международното население. Това се споделя в отчет на организацията " Оксфам ", оповестен в навечерието на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации идната седмица, съобщи ДПА,

" Оксфам " прикани за ограничавания за въглеродните излъчвания, създавани от богатите, повече инвестиции в обществената инфраструктура и стопанската система да бъде преструктурирана по този начин, че в климатично отношение да има по-голяма правдивост.

Докладът подчертава върху данни, събирани сред 1990 и 2015 година, интервал, в който в международен мащаб излъчванията са се нараснали двойно.

Най-богатите 10 % - 630 милиона души - са виновни за над половината (52 на сто) от въглеродните излъчвания за това време, установи документът. откривателите показват, че бай-богатият 1 % - 63 млн. души - са виновни за 15 % от международните излъчвания за интервала, осведоми Българска телеграфна агенция.

По-бедната половина от международното население е виновна за едвам 7 % от излъчванията за същия интервал, съобщи " Оксфам ".

Катастрофалните последствия от климатичната рецесия към този момент се усещат в доста елементи на света поради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия напредък и разделя света на стопански печеливши и губещи, сподели Елен Емке, специалист по обществени неравенства в " Оксфам-Германия ". Най-бедните заплащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство, сподели тя.

В Германия най-богатите 10 %, или 8,3 млн. души, са виновни за 26 на 100 от въглеродните излъчвания на федералната република за проучвания от " Оксфам " интервал.

По-бедната половина от популацията на Германия, която е пет пъти по-голяма, 41,5 млн. души, са произвели единствено със напълно малко повече излъчвания, 29 %.

Транспортът и в частност въздушният са една от най-важните области, в които могат да бъдат подхванати ограничения за ограничение на климатичните промени. " Оксфам " е изключително сериозна и към колите вид SUV (джиповете), които съгласно нея са вторият по значителност извършител на излъчвания в интервала 2010 - 2018 година

" Трябва дружно да решим рецесията с климата и неравенството ", сподели Емке.

Тя прикани за ограничавания за несъразмерното ползване на въглерод от най-богатите за сметка на всички останали и съобщи, че добра първа стъпка би било облагането с налози на SUV колите и на хората, които летят постоянно със самолети.

Водещите компании в света приканиха за дейности за прекъсване на унищожаването на природата преди договаряния под егидата на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

Едни от най-големите компании в света поддържаха през днешния ден засилващите се апели към държавните управления да създадат повече за катурване на ускорената наклонност на заличаване на естествения свят и за по-сериозна битка с климатичните промени.

Общата позиция, в която се насочва взаимен апел за повече дейности през идващото десетилетие, е подписана от над 560 компании, чийто общ брой от приходите възлиза на 4 трилиона $. Сред тях са компании като Уолмарт, Ситигруп и Майкрософт.

Призивът беше насочен в миг, когато Организация на обединените нации се готви по-късно този месец да бъде хазаин на среща на върха за биоразнообразието, чиято цел ще бъде да събере поддръжка за нов световен пакт за битка със заканите за природата като неотдавнашните пожари в Амазонската гора и Калифорния.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР