Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си

...
Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си
Коментари Харесай

Най-богатият 0,1% от хората е увеличил състоянието си колкото и най-бедните 50%

Най-богатият 0,1% от популацията на света е нараснал общото си благосъстояние съвсем толкоз, колкото и най-бедните 50% от 1980 година насам.
Това демонстрира настоящ отчет за неравенството по света на френския икономист Тома Пикети, направен взаимно с организацията The World Wealth and Income Databasе. Това значи, че благосъстоянието на към 7 млн. души е повишено толкоз, колкото това на най-бедните 3,8 милиарда души през последните над 35 година
От проучването излиза наяве, че несъответствието сред най-бедните и най-богатите в международен мащаб е повишено до „ рискови равнища “ в някои страни, като тази наклонност ще се резервира, в случай че държавните управления не подхващат общи дейности за нарастване на налозите и битка с тяхното укриване, показва английският вестник Guardian.
Според данните, събрани от над 100 откриватели, най-богатият 1% от хората държи 27% от нарастването на международното благосъстояние за интервала от 1980 година до 2016 година Най-богатите измежду най-богатите са забогатели даже повече. Най-заможният 0,1% от хората има 13% от международното благосъстояние, а първият 0,001% - или към 76 000 души, общо има 4% от новото благосъстояние, акумулирано от 1980 година насам.
Въпреки това обаче за хората сред групата на най-богатите и най-бедните се следи друга наклонност.
„ Обратно, растежът на приходите е муден или даже нулев при популацията сред долните 50% и горния 1% “, се споделя в отчета. Още по тематаГлобалната стопанска система процъфтява макар редките мрачни облациМВФ приканва за фискални ограничения против възходящото неравноправие.
Изследователите показват, че най-екстремно е неравенството сред небогати и богати в Русия и Съединени американски щати.
Най-заможният 1% от американците има 39% от благосъстоянието в страната през 2014 година – съвсем двойно нарастване от 22% през 1980 година Според създателите на отчета това се дължи най-много на увеличените средства на най-богатия 0,1%.
В отчета се показва още, че въпреки и неравенството да е доста в Северна Америка и Европа, то е още по-подчертано в Африка, Бразилия и Близкия изток, където то „ остава релативно устойчиво с извънредно високи стойности през последните десетилетия “.
В Бразилия и Субсахарска Африка най-богатите 10% получават цели 55% от приходите. В Близкия изток пък този % хора имат даже още по-голям дял от благосъстоянията - над 60%.
Авторите предизвестяват, че пропастта сред небогати и богати ще продължи да нараства, в случай че не бъдат подхванати координирани политически дейности на световно равнище. Според тях, в случай че не бъдат взети ограничения, до 2050 година най-заможният 1% от хората ще има над 24% от международното благосъстояние. Ако това стане, най-бедните 50% към този момент ще държат по-малко от 9% от всички благосъстояния.
Положителната вест е, че наклонността може да бъде обърната, в случай че се вкара прогресивно подоходно облагане. Според създателите обаче налозите сами по себе си не могат да решат казуса, защото най-богатите имат и най-хубави благоприятни условия за укриването им. Според данните една десета от общото международно благосъстояние се съхранява в данъчни убежища.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР