Най-близката планета до Слънцето обичайно се наблюдава трудно и за

...
Най-близката планета до Слънцето обичайно се наблюдава трудно и за
Коментари Харесай

Настъпва най-подходящият момент за наблюдение на Меркурий

Най-близката планета до Слънцето всекидневно се следи мъчно и за малко от Земята и през днешния ден е най-подходящата дата за това, съобщи за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

„ Ако облаците тези вечери се разчистят, ще можем да се възползваме от най-удобния интервал за наблюдаване на Меркурий през тази година. Днес той ще бъде в така наречен оптималната елонгация – на 19.5° източно от Слънцето. Поради това и заради стръмно издигащата се еклиптика по отношение на хоризонта през пролетните вечери, планетата ще залезе през днешния ден 1 час и 46 минути след Слънцето, което ще ни разреши да я забележим ниско над западния небосвод при към този момент задоволително стъмнило се небе (веднага след свечеряване, само че преди 21:50 ч. за региона на София) ”, сподели Маркишки.

Той поучава феновете да търсят Меркурий на 20 градуса под ярката Венера и малко по-вдясно под нея, в съзвездие Овен. През идващите няколко вечери, в случай че небето е ясно, тази добра опция за неговото наблюдаване ще се резервира с неголеми разлики, добави той.

Маркишки е създател на годишното издание „ Гид на фена астроном ” на катедра „ Астрономия ” на Физическия факултет на СУ „ Св.Климент Охридски ”. Справочникът съдържа информация за по-забележителни астрономически феномени през годината и за особеностите на астрофотографията и астрономическата оптика и към този момент е наличен гратис онлайн. В него четем, че по предписание най-удобните моменти за наблюдаване на Меркурий от Земята са към датите, когато планетата се намира на най-голямо ъглово разстояние (елонгация) източно или западно от Слънцето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР