Най-бърз и най-вкусен, гарантирано от Готвач.бгНеобходими Продукти● омар - 1

...
Най-бърз и най-вкусен, гарантирано от Готвач.бгНеобходими Продукти● омар - 1
Коментари Харесай

Омар на фурна (Най-бързия и вкусен)

Най-бърз и най-вкусен, обезпечено от Готвач.бг

Необходими Продукти

● омар - 1 бр. огромен
● едра сол - 3 с.л. люспеста
● зехтин - 5 с.л.
● лимон - 1/2 + за гарниране по избор
● бяло вино - 50 мл

Начин на подготвяне

Има толкоз доста способи за приготвянето на този морски деликатес, само че тук ще ви предложа най-бързия и елементарен от тях, за моментите, когато желаете да впечатлите някого, а нямате доста време за мерки.

Най-важното е Лангустата (Омарът) да е първокласен, като може да употребявате жив, свеж или да го купите замразен, в случай че ви смущава обработката на живия. В двата случая се действа по еднакъв метод.

Поставяме морския подарък по тил върху огромна дъска за рязане (ако е жив, щипките би трябвало да са стегнати с ластик).

С бързо придвижване се сцепва по дължина от главата до опашката с подобаващ изострен огромен нож или брадвичка за месо. Със същия апарат или кухненски клещи се счупват щипките - толкоз, едвам се цепнат, да се напукат (ластиците са авансово отстранени). Така ще е по-лесно при консумация, а и месото вътре ще се сготви по-добре.

Фурната се загрява до 210 градуса. На дъното на тавичка се ръсва по- огромната част от солта, зехтин и бялото вино. Омарът се поставя да легне с черупката надолу и се поръсва със останалата малко сол и още малко зехтин.

Изстисква се сокчето от половината лимон и се слага в загрятата към този момент фурна.

Пече се 8-10 минути (трябва да промени цвета си и обвивката му да стане оранжева) и се сервира незабавно топъл.

По предпочитание се гарнира с късчета лимон, шафранова майонеза или Айоли.

Не предлагам гарнитури или подправки с по-силен усет, защото биха умъртвили или засенчили усета на омара, който самичък по себе си е необикновен!

Добре е да разполагате с дребни принадлежности - клещи, с които да начупвате в допълнение местата по щипките, където черупката е по-твърда.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР