Най-амбициозното координирано протестно действие в САЩ през последните десетилетия вече

...
Най-амбициозното координирано протестно действие в САЩ през последните десетилетия вече
Коментари Харесай

Кой автомобилен производител ще пострада най-много от мегастачката в САЩ

Най-амбициозното координирано протестно деяние в Съединени американски щати през последните десетилетия към този момент е в ход - стартира невижданата стачка на служащите в заводите на т.нар Детройтска тройка - General Motors, Ford и Stellantis. Това стана, откакто договарянията сред профсъюза и фирмите не реализираха резултат.

Това ще затрудни съществено производителите, като един от тях - Ford, е изключително мощно обиден.

Контекст : Работниците упорстват да получават по-голям дял от растящите облаги на производителите, изключително в сегмента на пикапите, а също по този начин и за гаранции за заетостта им с оглед прехода на промишлеността към електрическо задвижване. Профсъюзът изиска 40% нарастване на заплатите, а работодателите предложиха до 20% и то без някои основни допълнения в обществения пакет.

Седмици наред двете страни бяха ангажирани в безплодни договаряния и до сключване на нов групов контракт не се стигна.
 Мегастачка може да блокира американската автомобилна промишленост
Мегастачка може да блокира американската автомобилна промишленост

150 000 служащи желаят по-добри хонорари

Детайли : Спряха работа общо 12 700 служащи в заводите на Ford в Мичиган, GM - в Мисури и Stellantis - в Охайо. Те са основни за производството на някои от най-печелившите модели на трите компании като Ford Bronco, Jeep Wrangler и Chevrolet Colorado, отбелязва " Ройтерс ".

На този стадий стачката ще е единствено в съответните заводи - блокиране на задачите компании ще е скъпо за профсъюза, чийто фонд от 825 млн. $ би трябвало да покрива най-малко дребна част от възнагражденията на спрелите работа служащи.

GM, Ford и Stellantis осъдиха началото на стачните дейности, като дефинираха настояванията на профсъюза като нереалистични.

От друга страна : Stellantis има сериозна индустриална база отвън Съединени американски щати (например посредством заводите на Fiat, Peugeot и Citroen) и съгласно анализатори в най-малка степен е застрашена от цялостно блокиране на интервенциите. Затова и не е изненадващо, че се появиха информации, че в хода на договарянията от компанията са заплашили, че непосредствено ще затворят 18 свои заводи в Съединени американски щати.

Освен това, през последните седмици засегнатият цех работеше на цялостни обороти и има на склад подготвени коли за 90 дни напред.

Не е такова ситуацията с Ford, защото тя е шеф на най-вече членуващи в профсъюза служащи и евентуално разгръщане на стачката ще я удари извънредно тежко. Затова и не е изненада, че дори изпълнителният шеф Джим Фарли и изпълнителният ръководител Бил Форд седнаха на масата за договаряния - само че без резултат.

Доволни наблюдаващи на целия сюжет са Tesla, Toyota, Honda и Mercedes - в техните фабрики няма профсъюзни организации и при осуетяване на доставките на Детройтската тройка ще имат опция да откраднат клиенти от нея.

Какво следва: Според оценки на Auto Forecast Solutions, стачката в настоящия си тип ще засегне производството на към 24 000 автомобила седмично. Ако обаче договарянията не доведат до упования резултат, след седмица или две митингите може да обзет и останалите фабрики на GM, Ford и Stellantis в Съединени американски щати.

Според калкулации на Deutsche Bank пълномащабна стачка ще коства по половин милиард $ седмично на всяка от трите компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР