Най-амбициозният проект на Турция ще бъде реализиран в мегаполиса Истанбул.

...
Най-амбициозният проект на Турция ще бъде реализиран в мегаполиса Истанбул.
Коментари Харесай

Истанбул става остров

Най-амбициозният план на Турция ще бъде осъществен в мегаполиса Истанбул. Той се назовава Канал „ Истанбул” и има за цел да трансформира в остров европейската част на града. Плановете са първата копка да бъде направена още през тази година. Инвестициите ще са въз основата на публично-частното партньорство и в размер на близо 10 милиарда USD, като частна компания строи, експлоатира за прочут интервал от време обекта и го предава за стопанисване на страната.

Целта на Канал „ Истанбул” е да бъде омекотен трафикът по Босфора. За 2016 година през пролива сред Черно и Мраморно море са минали 42 000 плавателни съда. За съпоставяне през Суецкия канал са минали 16 800 кораба.

Дължината на новия канал ще бъде 45 км. Пътят му ще е от Кючукчекмедже, през Сазлъдере до Дурусу и Черноморския бряг. Широчината на канала ще е межда 250 и 1000 метра. Каналът ще минава през емблематични за града бъдещи планове. Един от тях е новото летище на Истанбул, което би трябвало да поеме трафика на в този момент настоящите два аеропорта. Друг огромен план наоколо е третият мост над Босфора, който беше пуснат в употреба през 2016 година

Проектът също по този начин планува какво ще по крайбрежието към канала. Това ще са жилищни и офис здания, логистични центрове.

Особено значимо е да се знае, че прекосяването през новия канал ще е заплатен. Причината е, че той няма да бъде под юрисдикцията на Конвенцията от Монтрьо, както е Босфора.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР