Най-активните слънчеви петна тази седмица са AR3663 и AR3664. Най-мощните

...
Най-активните слънчеви петна тази седмица са AR3663 и AR3664. Най-мощните
Коментари Харесай

Слънцето избухна в рекордни изригвания! Очаква се силен удар върху Земята

Най-активните слънчеви петна тази седмица са AR3663 и AR3664. Най-мощните огнища се появяват в тях съвсем всеки ден. Само в сряда, 8 май, учените записаха появяването на две избухливи събития от клас X. Това са най-мощните изригвания на Слънцето. Една от тези детонации беше съпроводена от изхвърляне на плазма в космоса и след няколко дни тя ще доближи Земята, което ще предизвика появяването на геомагнитна стихия.

Учените считат, че слънчевото леке ​​AR3663 към този момент е най-активното в 25-ия безоблачен цикъл, който продължава в този момент и стартира през 2019 година Няколко факли от клас X към този момент се появиха на това място през миналата седмица, а на 8 май се появи още една факла от клас X1. В същия ден в слънчевото леке ​​AR3664 се случиха изригване със същата мощ и още няколко изригвания от клас М.

Според учените, които следят Слънцето, от 3 май слънчевото леке ​​AR3663 към този момент е претърпяло 5 изригвания от клас X и 20 изригвания от клас M. Това е повече, в сравнение с всяко слънчево леке ​​е произвело през последните 7 години. А слънчевото леке ​​AR3664 набъбна съвсем 2 пъти единствено за 2 дни и стана едно от най-големите в 25-ия безоблачен цикъл.
 слънчево изригване Само в сряда, 8 май, учените записаха появяването на две избухливи събития от клас X Снимка: NASA
Емисиите на мощно електромагнитно лъчение по време на изригвания на повърхността на Слънцето се назовават ​​слънчеви изригвания. Тези изригвания пораждат, тъй като се освобождава магнитна сила, съхранявана в атмосферата на звездата.

Всички слънчеви изригвания са разграничени на 5 класа: X, M, C, B и A в низходящ ред по равнище на мощ. Тоест най-силни са изригванията от клас Х, а най-слаби са от клас А. Всеки тип изригване е 10 пъти по-силен от предходния и мощността им е посочена под формата на числа до буквеното означение. Тоест изригванията могат да имат мощ от 1 до 10, като единствено X-клас няма цифрови ограничавания.

Учените считат, че слънчевото леке ​​AR3663 към този момент няма да бъде ориентирано към Земята до края на тази седмица, само че слънчевото леке ​​AR3664 към момента ще създава изригвания от клас X и тези излъчвания на сила и радиация може да бъдат ориентирани към нашата планета. 



Изригването от клас Х1, което се появи на това място, беше съпроводено от изхвърляне на коронална маса, т.е. мощно изригване на плазма и този поток се чака да удари Земята след 2-3 дни. Така на 10-11 май на Земята ще се случи геомагнитна стихия.

Геомагнитните стихии са разстройства в магнитното поле на Земята, които предизвикват изхвърляне на коронална маса. Когато заредени частици от Слънцето се блъскат в атмосферата на нашата планета, магнитното поле на Земята ги насочва към полюсите. В резултат на това се появяват доста ярки полярни сияния и това може да докара до спиране на информационните спътници и друго съоръжение на Земята, по-специално енергийни системи.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР