Навярно всеки ученик знае, че цивилизация от тип I използва

...
Навярно всеки ученик знае, че цивилизация от тип I използва
Коментари Харесай

В какъв тип цивилизация живеем. Експанзията е под въпрос

Навярно всеки възпитаник знае, че цивилизация от вид I употребява всички енергийни запаси на своята планета, от вид II – цялата сила на своята звезда, и по този начин нататък, чак до мултивселената. Но истинската канара на Кардашев не е единственият метод за установяване на равнището на цивилизациите. Съществуват няколко различни системи, които преглеждат развиването от малко по-различен ъгъл.

Изборът на канара дефинира оценката за това къде се намира човечеството и накъде се движи в бъдещето.

Известни са най-малко четири различни системи.

Териториалната агресия

Така да вземем за пример американският авиоинженер Робърт Зубрин предложи метрика не за сила, а за териториално уголемение, т.е. за броя на овладените планети, системи и галактики. Това значи, че до момента в който една цивилизация има една планета наоколо до една звезда, тя се намира на стадий ембрионално развиване. Когато под неин надзор се окажат две планети, а по-късно и няколко планети при няколко звезди – това са по-напреднали стадии на развиване. Подобна подредба не се отличава с автентичност и на процедура копира логиката на експанзивно развиване на земните народи.

Трябва да се означи, че Зубрин отдавна предизвиква програмата за проучване на Марс. Съответно тази логичност е обикновена и разбираема за него.

През 2016 година Илън Мъск предложи марсианските колонисти да живеят в стъклени геокуполи. Но съгласно актуалните схващания е много рисково да се намираме на повърхността на Червената планета, тъй че ще е по-разумно да обитаваме в подземни убежища, в това число във към този момент готови тунели – лавови тръби, каквито има както на Луната, по този начин и на Марс. Това са пещери, прокопани под повърхността на планетата от антични потоци базалтова лава. Температурата вътре е по-стабилна, в сравнение с повърхността, и хората са по-добре предпазени от електромагнитните предавания и естествените феномени.

Според компютърен модел, създаден от физици от Университета на Централна Флорида, избран набор от растителни култури, инсекти и изкуствено месо от биореактор ще даде опция за увеличение на популацията на Марс до един милион души за към 53 години (около 100 земни години), като към това време колонията няма да зависи от храната от Земята.

Лавов тунел в Хаваите

Зубрин разказва своята подредба в книгата си „ Излизане в Космоса: основаване на галактическа цивилизация “ (Entering space: creating a spacefaring civilization) от 2000 година

Скалата му е напълно елементарна:

Цивилизация от вид I се е популяризирала по цялата си планета. Цивилизация от вид II е овладяла своята звездна система. Цивилизация от вид III е колонизирала галактиката.

Тоест вместо енергийна канара Робърт Зубрин употребява просто галактическа канара, а другояче просто повтаря скалата на Кардашев.

Овладяване на информацията

Известният физик и популяризатор на науката Карл Сейгън в книгата си „ Космическа връзка: извънземна вероятност “ (1973 г.) предлага към чистото потребление на силата съгласно Кардашев да се добави още едно допълнение, а точно информацията, с която разполага цивилизацията. Това е изцяло нова, доста истинска подредба.

С буквата А се отбелязват 106 неповторими бита информация. Това е по-малко, в сравнение с има която и да било записана човешка просвета. №Всяка последваща писмен знак показва нарастване на един порядък, което значи, че цивилизация от вида Z ще владее 1031 бита информация Според тази подредба, към 1973 година земята е била цивилизация от равнище 0,7H, която има достъп до 1031 бита информация. През 2018 година Земята е била цивилизация от равнище 0,73 J Сейгън считаше, че нито една цивилизация не е достигнала равнището Z, тъй като сходно количество неповторима информация надвишава размера на информацията на всички рационални типове в галактическия супер клъстър. Той отбелязва, че Вселената към момента е прекомерно млада за ефикасния продан на информация на доста огромни дистанции

С други думи, във времето след Големия гърмеж рационалните типове във Вселената към момента не са достигнали нужното равнище. Вероятно доста от тях, в това число и хората, към момента се намират в ранните стадии на своето развиване.

Както споменахме нагоре, осведомителната и енергийната ос не са свързани на 100 %, тъй че даже една цивилизация от равнище Z не е наложително да бъде вид Кардашев III, и противоположното.

Овладяване на микроразмерите

Английският физик, математик и популяризатор на науката Джон Бароу в отличната си книга “ Невъзможното: границите на науката и науката за границите “ (Impossibility: the limits of science and the science of limits) от 1998 година слага под въпрос самата нужда от пространствено уголемение, което нормално се приема за нещо явно.

Хората са склонни да одобряват като предписание, че човек наложително би трябвало да изследва близките земи, планети, звездни системи и така нататък до безспир. Тази теза (за експанзията) може да се види в доста творби на научната фантастика. Колкото повече околно пространство е превзела една цивилизация, толкоз по-успешна се допуска, че е тя.

Джон Бароу е обърнал внимание на ненапълно архаичния темперамент на сходен мироглед. Според него на процедура хората считат, че е по-ценно да уголемяват опциите си за манипулиране на околната среда във все по-малки мащаби, в сравнение с във все по-големи. Затова той предложи противоположна подредба: от вид I-минус до вид Омега-минус:

Тип I-минус е кадърен да манипулира обекти от мащаба на себе си: да построява структури, да добива минерали, да съединява и унищожава твърди тела; Тип II-минус е кадърен да манипулира гените и да трансформира развиването на живите същества, да трансплантира или заменя елементи от себе си, да чете и конструира генетичния си код; Тип III-минус е кадърен да манипулира молекулите и молекулните връзки, с цел да основава нови материали; Тип IV-минус е кадърен да манипулира обособените атоми, да основава нанотехнологии на атомно равнище и да построява комплицирани форми на неестествен живот; Тип V-минус е кадърен да манипулира атомното ядро и да основава нуклоните, които го изграждат; Тип VI-минус е кадърен да манипулира най-елементарните частици на материята (кварки и лептони), с цел да сътвори проведена трудност измежду популации от обикновени частици; Тип Омега-минус може да манипулира главната конструкция на пространството и времето.

Според тази подредба човешката цивилизация е някъде сред видовете I-минус и II-минус.

И кой може да каже, че манипулирането на пространство-времето е по-малко важен индикатор за развиване от експанзията към прилежащите планети и проучването на Марс?

По принцип това е повърхностен лист с класификации. Всеки може да предложи свое лично субективно уголемение на скалата на Кардашев, като оцени някакъв индикатор, който се трансформира с развиването на обществото.

Разширяване сферата на хуманността. Преди време тази сфера е включвала единствено представители на личното племе (клан, семейство). Древните хора не са изпитвали състрадание към другите и не са ги признавали за равни или за хора въобще. Постепенно хуманността се популяризира върху прилежащите племена, върху хората от личната им националност и личната им страна (с изобретяването на понятието държава).

Разширяване на сферата на човечеството. Преди време тази сфера е включвала единствено представители на личното племе (клан, семейство). Древните хора не са изпитвали състрадание към другите и не са ги признавали за равни или за хора въобще. Постепенно хуманността се популяризира върху прилежащите племена, върху хората от личната им националност и личната им страна (с изобретяването на понятието държава).

През XIX век идва осъзнаването, че всички хора по света имат идентични права, без значение от раса, народност или вяра. Всички те са като нас – появява се и съпричастност към тях. Приблизително по същото време равенството в правата се разгръща и върху дамите и децата.

През 21-ви век сферата на хуманността стартира да се разгръща върху домашните любимци и други бозайници (маймуни, делфини, крави и др.). Те също са приети за носители на права, персони и така нататък

Можем да предположим, че в бъдеще обсегът ще се разшири и ще обхване всички животни без изключение, в това число извънземните животни, а по-късно може би и растенията.

В подобен мащаб хората от измислената Пандора (от кино лентата Аватар) съставляват по-напреднала цивилизация от земляните. Някои мислят това за прекомерно глупаво…

Ако следваме този път, в далечното бъдеще разширението на сферата на хуманността да се разшири и да обхване комплицирани механизми (роботи), обекти от неживата природа (камъни) и така нататък За днешния човек е мъчно да си показа мисленето на човек с такива витални полезности, както е мъчно да си показа мисленето на античен човек с племенни настройки.

Разбира се, това не е най-обективният метод за оценка на цивилизацията. В същия Стар Трек някои раси са много ксенофобски настроени. Но общата наклонност към космополитизъм е налице, тъй като без нея ефикасното съдействие е просто невероятно – и доближи до ново равнище с помощта на нея.

Експанзията във щета на самата себе си

Във всеки случай самият факт на териториалното разширение не значи безусловно развиване на цивилизацията. Напротив, то може да попречи на качествения скок. Дори на Земята образците на някои страни (Хонконг, Япония, Нидерландия) демонстрират по какъв начин дефицитът на територия подтиква качественото превръщане на стопанската система, изобретяването на по-ефективни способи на земеделие, по-културно отнасяне на съществуващите запаси. Той дава подтик както на науката, по този начин и на стопанската система. Нидерландия е първият експортьор на храни в Европа (втори в света след САЩ), а добивите там са невероятни. Кой би могъл да си показа такова нещо на територия с повърхност по-малко от 42 квадратни километра?

А експанзията към прилежащи земи или планети е нещо като парен клапан, в който се от време на време се губи капацитета за вътрешни нововъведения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР