Навярно много от нас са си задавали въпроса защо някои

...
Навярно много от нас са си задавали въпроса защо някои
Коментари Харесай

Яйцата и защо има с бели и с кафяви черупки

Навярно доста от нас са си задавали въпроса за какво някои яйца са с бели, а други - с кафяви черупки. Или в случай че не сме се чудили, то сигурно имаме желания към едните или другите, въпреки да не знаем за какво.

Носят се всевъзможни легенди и митове за цвета на черупката. Според някои това се дефинира от цвета на кокошката, която снася яйцето. Други пък настояват, че от решаващо значение е храната.

Истината обаче е друга и тя е, че не нещо друго, а генетиката дефинира какъв цвят да има яйчената обвивка.

Учените потвърждават, че цветът на черупката на яйцето е генетично избран от породата на кокошката. Дали яйцето ще бъде бяло или кафяво, в действителност зависи от яйцепровода на пилето.

Жлезите създават червени пигменти, които дружно с жълтото оцветяване на жлъчния пигмент, се отсрочват върху варовиковата обвивка на яйцето. Когато алените пигменти се смесят с жълтите, се получава кафяв цвят на черупката.

Има обаче породи кокошки, при които дадените пигменти са с по-слаба централизация или изцяло липсват. Това е и повода в тези случаи черупките на яйцата да остават бели, разкриват от Cooking Light. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР