Навсякъде в страната се наблюдава висока избирателна активностГраждани се стичат

...
Навсякъде в страната се наблюдава висока избирателна активностГраждани се стичат
Коментари Харесай

Турците гласуваха масово, очакват 90% избирателна активност

Навсякъде в страната се следи висока изборна интензивност

Граждани се стичат всеобщо към изборните секции в Истанбул, с цел да упражнят правото си на избор на днешните президентски и парламентарни избори, считани за решителен кръстопът за бъдещата посока на страната.

“На 90 години съм, само че доста от дълго време, може би от 50 години насам, не съм виждала толкоз доста хора да идват за гласоподават, както е през днешния ден ”, споделя госпожа Гюлер Еминаоглу, до момента в който изчаква реда си за гласоподаване пред секция No2721 в междинното учебно заведение " Хасан Шадоглу " в квартала Малтепе на азиатския бряг на Истанбул.

В учебното заведение се обитават 10 от общо 30 802 изборни секции на територията на мегаполиса. В града на Босфора са регистрирани общо 11,5 млн. гласоподаватели. От тях към 850 хиляди ще гласоподават за пръв път на тези избори, написа в собствен репортаж Българска телеграфна агенция.

Възрастната жена е пристигнала да гласоподава дружно с щерка си Мерйем. “Чакахме близо час, с цел да гласуваме. Но бих чакала още толкоз, тъй като желая да живеем умерено, без терзания за прехраната и най-важното - да има правдивост и ценене на правата на всички жители ”, сподели дъщерята.

 От сутринта не стопира потокът от хора, прииждащи към урните. Пред секциите има опашки от по 40-50 души, чакащи за гласоподаване.

“Имаше искащи да гласоподават още преди 8 часа, когато бяха отворени секциите. В това учебно заведение има общо 10 секции ", сподели пред Българска телеграфна агенция чиновник в една от секциите, като предвижда, че напорът по всяка възможност ще остане огромен до края на изборния ден.



В отговор на въпрос какво ще се случи, в случай че и след 17 часа има искащи да гласоподават, той разясни, че ръководителят на секционната комисия ще записва за гласоподаване чакащите пред секцията, с цел да могат да подадат гласа си.

По данни на турските медии на всички места в страната се следи висока изборна интензивност.

На последните избори през 2018 година, които завоюва ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе записана интензивност от 86 %.

" Този път чакам изборната интензивност да надвиши 90 %, може би 95 на 100. Турският гласоподавател по начало има настройка да гласоподава за разлика от европейците и това се демонстрира изключително мощно на сериозни избори като тези ", предвижда анализаторът Харун Меслек.

Съюзникът на Ердоган - водачът на Партията на националистическото деяние (ПНД) Девлет Бахчели, съобщи, че е “видно, че на всички места има висока изборна интензивност ”.

По думите на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който гласоподава в Истанбул, вотът на всички места минава умерено. Той съобщи, че 600 хиляди служители на реда са мобилизирани за защитата на изборите.

Самото гласоподаване лишава към 5 минути на човек. Гласува се с две бюлетини - едната за президентския избор, на която са отпечатани фотосите на четиримата кандидат-президенти - на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган, на водача на Партията на родината Мухарем Индже, на претендента на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и на Синан Оган от алианса АТА. Индже разгласи в четвъртък, че се отдръпва от изборите, само че изборните управляващи обявиха, че подадените за него гласове въпреки всичко ще бъдат считани за годни.



Втората бюлетина, която е дълга съвсем метър, е с имената на 24 политически партии, които вземат участие в парламентарните избори.

Изборният ден завършва в 17 часа, след което ще стартира броенето на бюлетините - първо за президентския избор, а по-късно и за парламентарния избор.

Гласуването на граничните пунктове също ще завърши в 17 часа.

Между 18 и 21 часа резултати от вота може да огласява единствено Висшата изборна комисия, а след 21 часа това ограничаване ще падне. 

От 6 часа сутринта през днешния ден до 24 часа е неразрешена продажбата на алкохол, заведенията, продаващи спиртни питиета, са затворени, а сватбените тържества се позволяват едвам след 18 часа.

(от БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР