Навсякъде в Средиземно море туристическият бум застрашава ценните крайбрежни екосистеми.С

...
Навсякъде в Средиземно море туристическият бум застрашава ценните крайбрежни екосистеми.С
Коментари Харесай

Туризмът застрашава крайбрежните екосистеми на Средиземно море

Навсякъде в Средиземно море туристическият взрив заплашва скъпите крайбрежни екосистеми.

С 46 000 километра брегова линия, разпростираща се в 21 страни, Средиземно море е мястото, където се прави над една четвърт от международния туризъм - само че това става за сметка на планетата.

" Настоящият модел за туризъм е извънредно нестабилен ", споделят от Plan Blue, орган на Организация на обединените нации за околна среда и развиване в Средиземноморието, пред AFP.

Според институцията посещаемостта е повишена от 58 милиона през 1970 година до 324 милиона през 2015 година и може да доближи до 500 милиона до 2030 година.

От Plan Blue предизвестиха, че бъдещият напредък ще изостри " към този момент сериозния напън върху екологията... в крайбрежните и морските екосистеми ".

Населението на района също нараства - от 32 милиона през 1970 година на 75 милиона през 2000 година по южните и източните крайбрежия на Средиземно море.

Въпреки че законодателството в някои страни усъвършенства отбраната на крайбрежието, злоупотребите не престават.

Незаконният морски хотел на Испания

8000-километровата брегова линия на Испания е претърпяла многоброен напън, като се стартира от взрив в строителството през 70-те години на предишния век и още един преди злополуката на пазара на недвижими парцели през 2008 година

21-етажен хотел, издигнат в предпазения естествен парк в Алгаробико, е знак на противозаконното строителство при започване на 21-ви век.

Осъден на разрушение от Върховния съд, 15-годишният хотел " остава непрекъснат, тъй като са в ход многочислени каузи ", в това число с цел да се дефинира дали притежателят Azata del Sol би трябвало да бъде обезщетен, сподели Пилар Маркос от Грийнпийс в Испания.

Приватизация на брега в Ливан

В Ливан е мъчно да отидете до плажа, без да плащате на частни притежатели на курорти, които управляват брега.

През 2012 година в отчет на ливанското държавно управление се споделя, че към 5 милиона квадратни метра брегова линия е нелегално застроена.

Само 20% от бреговата линия е свободно налична, споделя Джад Табет, началник на ливанските инженери.

Още един нов туристически комплекс в северната част на района Анфех сигнализира природозащитниците.

Наречен като " Натур Ризорт ", той заплашва един от най-старите солници в Средиземноморието в археологически богатата област, която също се гордее с " най-чистата вода на ливанското крайбрежие ", споделя морският биолог Сами Джо Лича.

Натиск във Франция

" Крайбрежният закон " от 1986 година във Франция пази към 15 000 километра брегова линия във Франция и нейните отвъдморски територии от урбанизация " макар натиска за земя ", споделя министърът на околната среда Никола Юло.

Законодателите неотдавна се пробваха да преразгледат законодателството - предизвиквайки митинг, който ги принуди да се отдръпват.

Но злоупотребите не са престанали.

На остров Корсика асоциацията за запазване на околната среда " U Levante " след 20 години завоюва правосъдна заповед да унищожи крайбрежна вила, издигната от богат швейцарски вложител.

Coastal Conservancy, социална организация, която предизвиква устойчивия туризъм, е защитила 200 000 хектара вътрешни езера и крайбрежия в континентална Франция.

Това е моделът, който Франсиско Торес Алфосеа, професор по география в университета в Аликанте, се надява, че Испания ще одобри.

Това също по този начин буди завистта на природозащитниците в Кипър, които се борят против развиването, което съгласно тях заплашва морските пещери, в които живеят застрашени от изгубване средиземноморски тюлени монаси.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР