Навсякъде в ЕС трябва да има върховенство на закона. Това

...
Навсякъде в ЕС трябва да има върховенство на закона. Това
Коментари Харесай

Изготвят се изискванията за оценка на върховенството на закона в страните от ЕС

Навсякъде в Европейски Съюз би трябвало да има господство на закона. Това съобщи през днешния ден преди началото на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

Целта е главните правила на Европейски Съюз да бъдат спазвани там, където отиват средствата от общия бюджет, добави тя. Страните от Европейски Съюз са клуб на страни, обединени от общи правила. Трябва да работим по обща изясненост кои са тези правила, уточни Йоурова.

По нейните думи доверието сред страните в Европейски Съюз може да бъде опазено, в случай че върховенството на закона е навсякъде. Тя заяви, че към момента се изготвят условията, по които следва всяка година страните в Европейски Съюз да бъдат оценени за положението на върховенството на закона. Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс добави, че е доста значимо първите общи отчети да бъдат направени следващата година.

Обещали сме на жителите да не допуснем произвол в Европейски Съюз, правораздаването да бъде без значение, да има същинска академична независимост и независимост на изложение, уточни френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Холандският външен министър Стеф Блок добави, че е извънредно значимо европейските жители да пътуват и да вършат бизнес в Европейски Съюз сигурни, че на всички места в Общността има правда. По неговите думи, когато върховенството на правото е под въпрос, Европейски Съюз би трябвало да работи.

Съветът на Европейски Съюз изслушва през днешния ден за повторно Унгария по процедурата по член 7 за лишаване на право на глас в общностните институции поради непрекъсната опасност за законността в страната. Европейските министри ще изслушат и отчет за ситуацията в Полша, против която се води същата процедура. Повечето министри от Европейски Съюз и представителите на Европейска комисия, говорили авансово през днешния ден, показаха мнение, че в последните месеци ситуацията в двете страни се е влошила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР