Навсякъде по света има страни с намаляваща раждаемост и нарастваща

...
Навсякъде по света има страни с намаляваща раждаемост и нарастваща
Коментари Харесай

България е в топ 10 на държавите, в които цъкат демографски бомби

Навсякъде по света има страни с намаляваща раждаемост и възходяща дълготрайност на живота.

Застаряващото население води до по-големи разноски за опазване на здравето и пенсии, а броят на работещите и плащащи налози непрестанно понижава, написа nauka.offnews.bg.

В резултат на това тези страни са изложени на риск да станат " демографски бомби ", което значи рецесия на прекомерно малко работещи хора.

Демографите настояват, че страните имат потребност от раждаемост от 2,2 деца на жена, с цел да поддържат постоянен брой на популацията, само че раждаемостта на доста народи, в това число България, е паднала под 2.

Внасянето на служащи имигранти може да помогне за облекчение на тези трендове, само че единствено имиграцията не може да обърне демографската бомба, в случай че забележителен брой жители не престават да напущат работа, с цел да отидат в други страни.

Нашата страна е една от страните, които са най-застрашени да станат демографски бомби, подбрани от Business Insider:
БългарияНаселението на България се свива по-бързо от всяка друга нация в света.
Населението на България, най-бедният член на Европейския съюз, може скоро да стане толкоз малко, колкото е било в края на Втората международна война, предаде Bloomberg.

Населението на България понижава по-бързо от всяка друга страна в света и се чака да доближи едвам 5,4 милиона през 2050 година, което е спад от 7 милиона през предходната година, според Quartz.

Освен това в страната се следи нарастване на емиграцията, защото жителите търсят благоприятни условия за работа другаде. Раждаемостта в България е единствено 1,46 деца на една жена.

" Спадът в дейното население е обществена и икономическа бомба, която ще избухне, в случай че не предприемем съответни ограничения ", съобщи заместник-министърът на труда Султанка Петрова пред Блумбърг предходната година.
Демографската пирамида в Израел. В България тя има форма на гъба.Латвия
Населението на Латвия също непрестанно спада и мнозина напущат страната, с цел да търсят работа в други елементи на Европейския съюз.

Откакто Латвия се причисли към Европейския съюз през 2004 година, близо 20% от популацията на страната я е напуснало да търси работа в други страни на съюза като Германия и Англия.

Населението на Латвия, за което се оповестява, че е близо 2 милиона през предходната година, се чака да спадне до 1,52 милиона до 2050 година, според Quartz. Нацията е една от 10-те с най-бързо намаляващо население в света.

Всичките 10 страни са ситуирани в Източна Европа. Освен Латвия и България популацията на Украйна, Хърватска, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария се чака да спадне с 15% до 2050 година
Испания
Испания има повече смъртни случаи от ражданията всяка година, а някои градове към този момент са съвсем обезлюдени.

Испанските жени раждат най-късно, спрямо множеството други европейски дами, а испанците също по този начин живеят по-дълго от всеки различен в Европейския съюз. Средно жените в Испания имат 1,5 деца.

Въпреки че популацията на Испания се е нараснало през 2017 година за втора поредна година, смяната се дължи частично на нарастването на идващите мигранти, според Ройтерс.

Миналата година испанското правителство назначи специален комисар, който да дефинира тактиката по какъв начин да се обърне наклонността на понижаване на раждаемостта.


Италия
Нарастването на имиграцията в Италия не оказа помощ на страната да преодолее заложената демографска бомба.

Рекордно малко - 464 000 деца са родени в Италия предходната година, а междинната възраст в страната надвиши 45 година за първи път.

Броят на имигрантите в Италия се е нараснал предходната година, а броят на италианците, напускащи страната, е намалял, само че нито една от тези трендове не обръща посоката на Италия към демографска бомба със закъснител, отбелязва The ​​Local.

Много италианци желаят да имат две или повече деца, съобщават от The Local, само че цитират компликации при намирането на работа като фактор в решенето на дамите да не го вършат.
Южна Корея
Някои южнокорейци показват неналичието на финансова непоклатимост като една от главните аргументи, заради която не желаят да имат деца, според Quartz.

Южнокорейското държавно управление предлага парични тласъци за хората с повече от едно дете, защото в момента раждаемостта възлиза на 1,26 деца на жена - прекомерно ниско, с цел да поддържа устойчиво население.

Както държавното управление, по този начин и някои частни компании обезпечават тласъци за бащите да вземат наставнически отпуск в опит да извърнат резултата от евентуалната демографска бомба със закъснител.

Демографите настояват, че ниският коефициент на раждаемост на Южна Корея е обвързван с това, че дамите имат деца във все по-късна възраст. През 2017 година междинната възраст на корейката, която ражда първото си дете, е надминава 31 година Това е най -най-високата междинна стойност в света.
Япония
Изследователите се притесняват от демографската бомба в Япония, където е регистриран най-ниският брой раждания през предходната година.

Правителството на премиера Шинц Абе предприе стъпки, с цел да насърчи японките да раждат повече деца.

Според CNN властите предлагат парични и други тласъци. Процентът на раждаемост на страната леко се увеличи като в последно време доближи 1.44, което е сравнимо с 90-те години на предишния век.

За разлика от други страни с сходни ниски равнища на раждаемост, в Япония няма забележителен приток на имигранти. Ниският брой служащи в страната понижава размера на средствата събирани от налози за пенсии и здравни услуги за по-възрастните поданици, които се увеличават.


Англия
Имиграцията може да помогне за превръщане на демографската бомба със закъснител, само че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз докара до спад в миграцията.

Раждаемостта в Обединеното кралство е спаднала до най-ниското си равнище от 10 години, съобщава The Times.

В същото време броят на английските поданици на възраст над 65 години се увеличава поради по-доброто опазване на здравето и по-висок витален стандарт.

Референдумът на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз докара до понижаване на броя на имигрантите, които нормално са по-млади, което ще докара до застаряване на популацията.

Според The Guardian броят на възрастните хора без обществени грижи е достигнал връх като един на всеки седем са без подобаваща поддръжка. 
Сингапур
Сингапур има най-ниската степен на раждаемост в света - 0.83.

Според отчет от 2017 г. през същата година за пръв път в актуалната история на Сингапур процентът на хората, навършили 65 години, е еднакъв на каузи на жителите на възраст под 15 години.

Въпреки че работната мощ на Сингапур застарява и делът на младежите понижава, отчетът демонстрира, че икономическият спад на Сингапур към момента може да се промени.

Докладът предлага държавното управление на Сингапур да наеме още служащи имигранти - нещо, което Япония не мисли да подхваща.
Съединени американски щати
В Съединените щати степента на раждаемост доближи рекордно ниско равнище от 1,76. Коефициентът на раждаемост в Съединените щатиспадна до най-ниско ниво през предходната година. Средната дълготрайност на живота на американците, в това време, е относително висока - 78.7 години.

Много специалисти настояват, че икономическата криза през 2008 година и времето, прекарано в следване на висше обучение, способстват за тази наклонност.

Според изследване от 2018 година на The New York Times обаче хората, които желаят деца, казват, че от време на време се отказват поради високата цена на грижите за децата. Средната цена на грижите за деца на цялостно работно време надвишава 10 000 щатски $ годишно в няколко щата, според Child Care Aware of America.


Китай
Може за някои да е необичайно, само че и Китай страда от демографска рецесия.

Раждаемостта на Китай продължава да понижава макар решението на държавното управление от 2016 година да разреши на фамилиите да имат две деца вместо едно (политика, която съществува от 1979 година насам), тъй че локалните власти предприемат стъпки за поощряване на раждаемостта.

Някои провинции желаят да заплащат парични бонуси на родители.

Националната здравна комисия, в това време, поиска да се изследва дали данъчните облекчения биха могли да оказват помощ за увеличението на раждаемостта.

Северната провинция Шанси разгласи първата брачна дотация на Китай по-рано тази година, като предложи да помогне на двойките със спонсориране на сватбените пътеществия и други

Около 25% от популацията на Китай се очаква да доближи 60 години или повече до 2030 година, което е доста нарастване спрямо почти 13%-те от жителите, които са били част от тази възрастова група през 2010 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР