Навремето в Мианма бръснари хиндуисти оформяли брадите на техни съседи

...
Навремето в Мианма бръснари хиндуисти оформяли брадите на техни съседи
Коментари Харесай

Мианма: Невъзможното помирение между мюсюлмани, хиндуисти и будисти

Навремето в Мианма бръснари хиндуисти оформяли брадите на техни съседи рохинги, изповядващи исляма. След месец кръвопролитни конфликти обаче и след откриването на всеобщ гроб на цивилни хиндуисти помиряването наподобява невероятно.

" Бяхме бръснари, обслужващи мюсюлманите, дамите ни продаваха свои домашни артикули в мюсюлманските села. Имах другари мюсюлмани, всичко беше наред ", спомня си Кяу Кяу Наинг, 34-годишен хиндуист, който елементарно минава от един на различен локален език съгласно това с кого беседва - будист или мохамеданин.

" Искаме да се върнем, само че не и в случай че мюсюлманите към момента са там ", споделя той през днешния ден - един от стотиците членове на неговата общественост, подслонени в зарязан футболен стадион в Ситуе, столицата на щата Ракхайн в Западна Мианма.

Градът е избегнал насилието, което раздрусва от един месец селата в зоната на град Маунгдау в северната част на района на границата с Бангладеш. Но хиляди хиндуисти и будисти, бягащи от насилието сред бунтовници мюсюлмани и армията са намерили леговище тук.

Мащабът на това придвижване няма нищо общо с всеобщото бягство на рохинги в Бангладеш (над 430 000 за един месец съгласно Организация на обединените нации, която приказва за " етническо пречистване " ). Но В Мианма фактът, че се опустошават и хиндуистки и будистки села, се акцентира от управляващите, които укоряват интернационалната общественост в користолюбие към рохингите.

В изявление за Франс прес Хин Сау Ньо, 48-годишна будистка, по специалност фризьорка, приютена от будистки монаси в Ситуе, разказва по какъв начин жителите на прилежащо мюсюлманско село я принудили да избяга.

" Казаха ни, че идващия път няма да се измъкнем " и " ще умрем, в случай че се върнем ", споделя тя, отказвайки да се върне, в случай че мюсюлманите са още там..

" Цялото ни семейство почина в селото. Няма да се върнем там ", изяснява Чау Шау Чау Тхее, която срещнахме на стадиона в Ситуе.

Двайсетгодишната жена твърди, че 23-ма членове на фамилията й са били убити в нейното село- Кха Маун Сейк, от бунтовници рохингя. Армията заяви, че е разкрила покрай селото всеобщ гроб с труповете на 28 хиндуист, само че тя още не знае дали това в действителност са околните й. Армията търси още общи гробове в зоната.

Етническа мозайка

Общо малко повече от 8500 хиндуисти живеят в щата Ракхайн - общността им съставлява едвам 0,28 на 100 от популацията му против над 34 % мюсюлмани и 57 % будисти по данни на държавното управление на Мианма от юли 2017 година

В окръг Маунгдау, епицентър на насилието сред бунтовниците рохингя и силите на реда, мюсюлманското население беше болшинство - над 90 на 100 от жителите преди всеобщото бягство през последните седмици. Хиндуистите бяха едвам малко повече от 0,6 %, а будистите - по-малко от 5 на 100 от общото население.

Това мощно мюсюлманско наличие в щата Ракхайн е в контрастност с над 90-те % немюсюлманско население на Мианма. Това подклажда всевъзможни напрежения, на първо място откакто военната тирания, ръководеща от десетилетия, трансформира мюсюлманите във вътрешен зложелател на страната.

Днес хиндуисти и будисти упрекват мюсюлманите рохингя, че палят къщите им и отвличат дамите им, с цел да ги принудят да одобряват исляма - обвинявания, които би трябвало да бъдат одобрявани внимателно поради осведомителната война, която водят общностите - и значимото значение на слуховете в тази рецесия.

От своя страна рохингите роптаят против акциите на армията, придружавана от будистки милиции, против селата им.

За голямото болшинство от популацията на Мианма мюсюлманите рохингя са имигранти от прилежаща Бангладеш, от време на време пристигнали още в епохата на английското колониално ръководство.

Такъв е и казусът с хиндуистите, само че тяхната интеграция в обществото не съставлява проблем заради близостта сред хиндуизма и будизма.

" Няма решение в краткосрона вероятност. Постигането на естетика може да отнеме десетилетия ", разсъждава Оо Хла Сау от Националната партия на Аракан, която съставлява политическите ползи на будистите в щата Ракхайн (Аракан).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР