Навремето Енцо Ферари е искал да произвежда само състезателни автомобили.

...
Навремето Енцо Ферари е искал да произвежда само състезателни автомобили.
Коментари Харесай

Легендата Ферари стана на 70 години

Навремето Енцо Ферари е желал да създава единствено спортни коли. Въпреки това преди 70 години пуска на пазара първия модел за всеобщия консуматор. Ето няколко любопитни обстоятелства от 70-годишната история на Ферари:

Бизнесът

След няколко рецесии в своята история, Ферари още веднъж се радва на чудесно здраве. Концернът завърши последната година с рекорден триумф: до момента в който през 2015 година делът на облагата от общия оборот възлизаше на 15,6 %, в този момент той надвиши 19 на 100. В това отношение Ферари е преди всичко в автомобилния отрасъл.

Тъй като компанията е доста по-малка от други автомобилни концерни, облагата ѝ в безспорни цифри не може да се мери с техните приходи: през 2016 облагата на концерна е била в размер на 400 милиона евро, което е съвсем двойно повече, в сравнение с преди четири години. Увеличението се дължи не на последно място на този факт: броят на богатите хора по света непрекъснато пораства. А и защото са любимци на колекционерите, колите на Ферари нарастват с всяка минала година.

Марката

Кон, изправен на задните си крайници - емблемата на Ферари е една от най-известните в света. А и никой не предлага тази съвършена композиция сред разкош и мощ, настояват познавачи. Цените варират сред 130 000 евро и няколко милиона за колекционерските модели. А това значи, че Ферари не е автомобил за всеки. И още нещо: концернът създава напълно съзнателно лимитирани модели - за да ускори още повече интереса на евентуалните купувачи.

През 2016 компанията е пуснала на пазара общо 8014 автомобила. За съпоставяне: при Порше броя надвишава 237 000.

Спортът

Имиджът на Ферари е обвързван и със спортните триумфи в надпреварите от Формула 1. И въпреки последните години да не бяха изключително сполучливи, Ферари си остава знак на Формула 1. " Скудерия Ферари " е единственият тим, който взе участие в надпреварите още от основаването им през 1950 година. И никой различен тим не е реализирал толкоз доста победи - Ферари е печелил Гран При цели 227 пъти. А Михаел Шумахер е спечелил пет от седемте си международни трофеи точно на кормилото на Ферари.

Биберони и още нещо

Концернът печели доста добре и от други артикули с марката Ферари. Един биберон " Ферари " коства 12 евро, лигавникът - 35 евро, а бебешкият гащеризон - цели 65 евро. Ферари печели и от музеите си, които предходната година са били посетени от половин милион души. В тях 7-минутното пътешестване в симулатора на Ферари коства 25 евро, а за фотография в някой първокласен модел музеите прибират по 20 евро. Наскоро концернът откри и огромен тематичен парк в Испания. Входният билет коства 60 евро.

Национална реликва

Ферари е от много време народен знак на Италия. Автомобилите към момента се създават в Маранело - малко градче покрай Модена, което безусловно живее от Ферари. Михаел Шумахер е почетен жител на 18-хилядния град. Дори немската канцлерка Ангела Меркел към този момент е ходила там.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР